Lintwormen bij paarden

EquiSal Lintworm test vanaf vandaag beschikbaar

Dilemma lintwormbehandeling met nieuwe test opgelost!

Een paard wel of niet behandelen tegen lintwormen? Paardeneigenaren staan hier voor een dilemma. Met de huidige diagnostische mogelijkheden is niet goed vast te stellen of het dier een behandeling tegen lintworm nodig heeft. Het alternatief om paarden blind te behandelen, dat wil zeggen zonder te weten of een ontworming vereist is, belast het dier onnodig met diergeneesmiddelen en bevordert resistentieontwikkeling bij lintwormen en andere maagdarmwormen. Maar door de introductie van de EquiSal Lintworm Test in Nederland behoort dit dilemma tot het verleden. Door deze test hoeven paardeneigenaren het paard alleen te behandelen tegen lintworm als het aantoonbaar nodig is.

Veterinair Parasitologisch Laboratorium (VPL) Het Woud introduceert samen met het Engelse onderzoekslaboratorium Austin Davis Biologics Ltd. de EquiSal Lintworm Test in Nederland. De EquiSal Lintworm Test wordt al enige tijd gebruikt in Engeland en Denemarken. De test is makkelijk in gebruik. Zo kan de eigenaar zelf het monster afnemen en opsturen naar het laboratorium. De uitslag en een bijpassend behandelingsadvies ontvangt de eigenaar per email.

 EquiSal Lintworm Test

De Equisal Lintworm test de hoeveelheid specifieke antilichamen tegen lintwormen in speeksel. Daarbij koppelt de EquiSal Lintworm Test de gemeten hoeveelheid antilichamen aan de hoogte van de lintworminfectie. Hierdoor kan met zekerheid worden bepaald of een dier wel of geen behandeling nodig heeft. De test is uitgebreid gevalideerd, zowel in het laboratorium als in het veld en laat een hoge gevoeligheid en specificiteit zien.

Samenwerking Austin Davis Biologics Ltd en VPL ‘Het Woud’

Austin Davis Biologics Ltd. heeft de EquiSal lintworm test ontwikkeld. Dit bedrijf vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar innovatieve en praktisch toepasbare technologieën gericht op o.a. diergezondheid.

De toepassing van deze test resulteert in minder zinloos ontwormen en voorkomt daarmee verdere resistentieontwikkeling bij maagdarmwormen. Daarbij is de test betaalbaar en gebruikersvriendelijk. Deze aspecten passen perfect in de visie van VPL ‘Het Woud’. We zijn dan ook zeer verheugd over deze samenwerking” , aldus dr. Wicher Holland dierenarts-parasitoloog bij VPL ‘Het Woud’. VPL ‘Het Woud’, al jaren actief in de bestrijding van maagdarmwormen bij dieren, is het verkooppunt en vraagbaak voor de EquiSal Lintworm Test in Nederland.

Wormresistentie bij paarden.

Wormresistentie is een onderschat gevaar. Als maagdarmwormen resistent zijn voor bepaalde werkzame stoffen, dan werken alle ontwormingsmiddelen op basis van deze werkzame stoffen niet meer. Er is sprake van resistentie als een ontwormingsmiddel, in de juiste dosering toegediend, minder dan 95% van een wormensoort doodt. Wormresistentie komt ook in Nederland voor. Producten gebaseerd op de werkzame stof fenbendazole werken bijvoorbeeld heel vaak niet meer tegen rode bloedwormen. Een ander voorbeeld in Nederland is resistentie van spoelwormen tegen de stoffen ivermectine en moxidectine.

Resistentie dubbel zo snel

Tegen lintworm zijn in Nederland slechts twee werkzame stoffen beschikbaar; praziquantel en pyrantel. Pyrantel is alleen werkzaam in een dubbel dosering, terwijl praziquantel in Nederland alleen beschikbaar is in combinatie met ivermectine of moxidectine. Dit betekent dat paarden die ontwormd worden voor lintwormen met praziquantel, automatisch ook een dosis ivermectine of moxidectine krijgen. Of in het geval van een lintwormbehandeling met pyrantel staan de overige aanwezige maagdarmwormen automatisch bloot aan een dubbele dosis pyrantel. Beide situaties bespoedigen resistentieontwikkeling bij deze overige maagdarmwormen. Reden te meer om zeker te weten of een behandeling tegen lintworm noodzakelijk is.

Informatie en verkoop

Meer informatie over EquiSal Lintworm Test is te lezen op de website www.equisal.nl