Wees terughoudend met het maandelijks gebruik van het nieuw antiparasieten middel bij honden in Nederland

Het onderstaand bericht is na een uitvoerig telefonisch onderhoud met de producent (Merial) enigszins aanpast. De producent lijkt te beseffen dat dit geen product is om maandelijks aan volwassen honden te geven, maar dat het in rotatie met andere middelen zou moeten gebeuren.  Suggestie om dan zo’n pakket met 2 maal Nexgard en 1 maal Nexgard Spectra te ontwikkelen werd van de hand gewezen. Dat het middel geen activiteit tegen lintwormen zou bezitten, werd weggewuifd dat lintwormen niet zo’n groot probleem zouden zijn en dat hondeneigenaren zelf konden zien als hun hond besmet zou zijn.

Verder werd ons verzocht om de afbeelding van de verpakking van de website en Facebook pagina te verwijderen. Dit is inmiddels gebeurt. Het was niet helaas mogelijk de afbeelding van Facebook te verwijderen of te vervangen. Daarom is rigoureus het FB bericht op de tijdlijn verborgen.

Alhoewel het belang van ontlastingsonderzoek volledig werd erkend, en het belang om eerst te meten alvorens te behandelen, was het geen taak van Merial om ontlastingsonderzoek verder onder de aandacht te brengen bij dierenartsen of diereigenaren.

VPL Het Woud

++++++

Nexgard spectra een nieuw middel tegen inwendige en uitwendige parasieten.

Afgelopen week werd deze advertentie geplaatst in meerdere diergeneeskundige tijdschriften.

Het middel is een uitbreiding op Nexgard dat alleen tegen vlooien en teken werkt, en dat maandelijks moet worden gegeven. Er is een bekende actieve stof (milbemycine) aan toegevoegd wat ook in bijvoorbeeld Milbemax en Milpro aanwezig is.

Om afdoende werking tegen uitwendige parasieten te krijgen wordt in de advertentie gesuggereerd dat Nexgard spectra een veilige maandelijks preventie biedt. Dit betekent dat uw hond ook maandelijks ontwormd zou worden tegen, alleen, rondwormen. Het maandelijks ontwormen van volwassen honden gaat in tegen de richtlijnen van ESCAPP, en het advies van de dierenartsen om elke 3 maanden te ontwormen of  de ontlasting te laten onderzoeken. Het zou eventueel wel bij jonge honden maandelijks kunnen worden ingezet, immers deze categorie dieren moet maandelijks worden behandeld.

Het is belangrijk te  te beseffen dat uw hond met dit middel niet wordt behandeld tegen lintwormen en dat daar nog 3 maandelijks apart voor moeten worden behandeld met een middel dat praziquantel bevat. Helaas is praziquantel in Nederland vrijwel alleen beschikbaar in combinatie met middelen tegen rondwormen zoals Milbemax en Drontal!

VPL Het Woud kan dit middel met Afoxolaner / milbemycine oxime voor maandelijks gebruik bij honden onder Nederlandse omstandigheden niet aanbevelen. Als alternatief kan het middel om de 3 maanden worden verstrekt. De tussenliggende maanden kan eventueel met andere vlooien en teken middelen worden behandeld.

Natuurlijk is het altijd het verstandigst om de ontlasting eerst te laten controleren. Immers het besmettingspercentage van volwassen Nederlandse honden voor bijvoorbeeld spoelwormen is slecht enkele procenten!.

Heeft u vragen hierover laat het ons weten.