Onderdoseren komt vaker voor dan u denkt

Onderdosering bij ontwormen is een van de belangrijkste oorzaken van de ontwikkeling van wormresistentie. Dit wordt niet alleen veroorzaakt doordat paarden niet alles opnemen uit de spuit, maar ook doordat te weinig ontwormingsmiddel wordt toegediend.

Aan 480 paarden die werden in 8 verschillende groepen onderverdeeld werd toegediend; ivermectine producten (groep A – B – C – D), moxidectine (E), ivermectine + praziquantel (F – G) en moxidectine + praziquantel (H). De verschillende spuiten waren geschikt voor respectievelijk 700 kg lichaamsgewicht (A – F), 600 kg lichaamsgewicht (B – C – D – G) en 545 lichaamsgewicht (E – H). Alle paarden werden gewogen (gemiddeld gewicht 624kg) and het toedieningsgemak, afweer reacties, speekselen en uitspugen van de verschillende ontwormingspasta’s werd onderling vergeleken. De feitelijke toegediende hoeveelheid werd berekend aan de hand van de hoeveelheid uitgespuugd en het lichaamsgewicht. Er werd gesproken van onderdosering indien minder dan 90 % van de voorgeschreven hoeveelheid werd opgenomen.

Er was geen verschil tussen de verschillende spuiten tav. afweerreacties en speekselen. Er was wel verschil tussen de spuiten tav. de hoeveelheid die werd uitgespuugd, blijkbaar waren sommige spuiten aantrekkelijker. Het bleek dat bij spuiten die geschikt waren voor 700 kg lichaamsgewicht beduidend minder gevallen van onderdosering (10%) werden gevonden dan bij spuiten die geschikt waren voor 545 en 600 kg lichaamsgewicht. Er waren spuiten waarbij 73% van de paarden werd ondergedoseerd!.

Kortom als u ontwormt gebruik dan middelen die goed worden geaccepteerd door uw paard en die voldoende middel bevatten voor het gewicht van uw dier!

(Vertaald vanuit het engels van Bousquet E. et al: “Easiness of administration and underdosing risk of endectocide oral pastes in horses”, abstract 21e WAAVP congres, Gent, België, augustus 2007)