Ectoparasieten

Ectoparasieten zijn parasieten die niet in het dier, maar op het dier verblijven. Er zijn een groot aantal verschillende soorten ectoparasieten welke honden belagen. Gelukkig zijn er maar een beperkt aantal belangrijk voor honden in Nederland.

Schurftmijten zien we nog maar weinig bij honden in Nederland, en dan alleen nog maar bij honden die verwaarloosd zijn. Mijtinfecties gaan gepaard met extreme jeuk aanvallen. De mijten die de hond lastig vallen infecteren zijn ook besmettelijk voor de mens.

Mijtjes

Oormijten zijn vaak de oorzaak van oorontsteking. Als u vermoedt dat uw hond een oorinfecties heeft (kop schudden, scheve kop, oor is pijnlijk bij aanraking) adviseren wij om een bezoek te brengen aan uw dierenarts.

Demodicosis is ook een mijt infectie, en net als de schurft- en oormijt komt dit mijtje maar weinig voor. Als u vermoed dat u hond een demodex infectie heeft (kale plekken op de kop, licht jeuk) neem dan contact op met uw dierenarts

Veruit de belangrijkste ectoparasiet bij honden in Nederland is de vlo. Hoewel de zomer het vlooien seizoen bij uitstek is, zien we vlooien ook (meer en meer) in de andere seizoenen.

Sommige teken zijn erg kleinDe laatste jaren worden teken een steeds groter probleem. Door de stijging van de gemiddelde maand temparatuur komen er in Nederland steeds meer soorten teken voor, die van oorsprong alleen in zuidelijk Europa voor kwamen.

Teken zijn op zich zelf geen groot probleem; ze zuigen een beetje bloed en laten zich dan weer van de gastheer afvallen. Teken zijn ook mogelijk drager van een groot aantal infecties. Teken kunnen deze ziekten overbrengen op de dieren/mensen waarvan zij bloed zuigen. De bekendste is de ziekte van Lyme, die niet alleen besmettelijk is voor honden maar ook voor mensen, met vaak vervelende gevolgen