Vlooien bij honden

Vlooien bij honden zijn de meest voorkomend ectoparasieten (uitwendige parasieten) in Nederland. Hoewel de meeste besmettingen optreden tijden de warme zomer maanden, kunnen ze ook gedurende de winter problemen veroorzaken als ze hun levenscyclus binnenshuis kunnen voltooien.

Gevolgen

Het eerste wat opvalt bij een hond met een vlooien infectie is dat het dier veel jeuk heeft en zich vaak krabt. Soms kunt u de kleine bruine insecten met het blote oog zien als ze door de vacht van uw hond kruipen. Door het vaak krabben kan uw hond last krijgen van kale plekken, en een ontstoken huid. Vlooien kunnen ook tot vlooien allergie lijden en ze zijn mogelijk drager van sommige lintwormen. Vlooien kunnen onder bepaalde omstandigheden zich ook gaan voeden op de mens, en veroorzaken dan vervelende jeuk bultjes.

Cyclus van een vlo

Hoe weet ik of mijn hond vlooien heeft?

Volwassen vlooien zijn niet altijd makkelijk te vinden bij uw huisdier. De beste methode is om te zoeken naar vlooien strontjes in de vacht van uw hond. Hiervoor legt u uw hond op een wit laken of wit stuk papier. Door nu uw dier stevig te borstelen, kunt u bij aanwezigheid van vlooien zwarte strontjes op de witte ondergrond vinden. Als u de strontjes nu op een vochtig papiertje legt wordt de kleur donker rood of roestbruin. De rode kleur, komt van het bloed wat de vlo opzuigt van uw hond, en wat door de vlo onveranderd wordt uitgepoept. Als de zwarte puntjes geen kleurverandering laten zien, is het waarschijnlijk gewoon huis-tuin-en keuken vuil geweest.

Preventie

De vlo heeft net zo’n cyclus als een vlinder; volwassen vlo, eitje, rups of larve, die een coccon maakt waaruit een volwassen vlo komt. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat op een gegeven moment in tijd slechts 10% van de vlooien zich op uw hond bevinden. De andere stadia zoals vlooienlarfjes, vlooien eitjes (zie levenscyclus) bevinden zich in de directe omgeving van uw hond. Indien u alleen de volwassen vlooien op uw hond behandelt, pakt u dan ook slecht een klein gedeelte van de totale populatie. U kunt vlooien het best bestrijden door te voorkomen dat ze zich gaan vermenigvuldigen. Op tapijt, dekens, bankstellen en andere plekken waar de hond veel ligt, zullen het grootst aantal zich ontwikkelende vlooien bevinden. Door vaak te stofzuigen en het frequent wassen van het kleedje waar de hond vaak opligt, kan het aantal, zich ontwikkelende vlooien, sterk worden verminderd.

Vlooien kunnen zich ook buiten ontwikkelen. Dit is vaak op een beschutte plek in de schaduw, waar de hond vaak ligt. U moet zo bedenken als uw hond zich op een plek niet comfortabel voelt, dan zullen ook vlooien zich niet vermenigvuldigen op zulk een plek. Honden en vlooien hebben hierin dezelfde voorkeur.

Voor een goed aanpak is zowel behandeling van de vlooien op de hond als de aanpak van de zich ontwikkelende stadia in de omgeving van groot belang. Het een kan niet zonder het ander.
U kunt bijvoorbeeld mogelijk broedplaatsen behandelen met een insecticide, en daarnaast de volwassen vlooien op het dier bestrijden.

Of vlooien infecties tot problemen lijden is niet alleen afhankelijk van het aantal vlooien maar wordt ook bepaald door de gevoeligheid van uw hond en de omstandigheden waaronder ze worden gehouden. Vraag advies aan uw eigen dierenarts voor uw eigen thuis situatie.

Enkele weetjes over vlooien

  • Als u vlooien kunt zien of als uw hond zich vaak likt en krabt is er vaak sprake van een vlooien infectie
  • U kunt testen voor vlooien door te zoeken naar vlooien strontjes
  • Als u niets aan vlooien doet, verliest uw kat haren en zal de huid geïrriteerd raken
  • Vaak stofzuigen en het wassen en/of zuigen van plekken waar uw hond vaak ligt, helpt het aantal ontwikkelende vlooien te verminderen.
  • Katten en honden hebben dezelfde vlooien
  • De meeste vlooien infecties bij uw kat kunnen worden bestreden door simpel alleen de kat te behandelen.