Ectoparasieten
Ectoparasieten zijn parasieten die niet in het dier, maar op het dier verblijven. Er zijn een groot aantal soorten ectoparasieten bekend bij onze katten. Gelukkig zijn er maar een beperkt aantal belangrijk voor de Nederlandse kat
De katten vlo is veruit de meest voorkomende ectoparasiet bij Nederlandse katten. Hoewel de zomer het vlooien seizoen bij uitstek is, zien we vlooien ook (meer en meer) in de andere seizoenen. De vlo veroorzaakt niet alleen jeuk, huidirritatie, allergieën en haaruitval maar is ook de tussengastheer voor een veelvoorkomende katten lintworm.
Oormijten zijn vaak de oorzaak van oorontsteking. Als u vermoedt dat uw kat een oorinfecties heeft (kop schudden, scheve kop, oor is pijnlijk bij aanraking) adviseren wij om een bezoek te brengen aan uw dierenarts.
Schurftmijten zien we nog maar weinig bij katten. Doordat meerdere soorten mijten schurft kunnen veroorzaken zijn de symptomen nogal divers. De schurftmijten van de kat zijn niet besmettelijk voor de mens.
Cheyletiellosis is ook een mijt infectie. De infectie gaat gepaard met grote hoeveelheden huidschilfers (‘roos’). Jeuk komt niet vaak voor bij een cheyletiella infectie. Als u vermoed dat u kat een cheyletiella infectie heeft neem dan contact op met uw dierenarts
De laatste jaren worden teken een steeds groter probleem. Door de stijging van de gemiddelde maand temparatuur komen er in Nederland steeds meer soorten teken voor, die van oorsprong alleen in zuidelijk Europa voor kwamen.
Teken zijn op zich zelf geen groot probleem; ze zuigen een beetje bloed en laten zich dan weer van de gastheer afvallen. Teken zijn echter ook mogelijk drager van een groot aantal infecties. Teken kunnen deze ziekten overbrengen op de dieren/mensen waarvan zij bloed zuigen. De bekendste is de ziekte van Lyme, die niet alleen besmettelijk is voor katten en honden maar ook voor mensen, met vaak vervelende gevolgen.