Teken

Teken worden door de milde winters een steeds groter probleem in Nederland. Gelukkig komen niet alle tekensoorten overal even vaak voor. De grootste aantallen teken worden in het voor- en najaar gevonden wat nauw samenhangt met de ingewikkelde levenscyclus van deze parasieten soort. Omdat teken erg afhankelijk zijn van de vegetatie, zullen teken niet overal voorkomen. Vooral in hoog gras en struikgewas worden veel teken gevonden. Op gazons in de stad zijn teken een zeldzaamheid.

Als een teek de gastheer bijt verdwijnt de hele kop in de huid. Dit veroorzaakt slechts een lichte irritatie. Het belang van teken wordt vooral bepaald door de ziektes die ze kunnen overbrengen.

Gevolgen

Bij grote aantallen teken kan de kat bloedarmoede ontwikkelen. Een teek kan wel tot 100 maal het eigen gewicht aan bloed opzuigen. In Nederland zijn teken eigenlijk pas een probleem als ze ziektes overbrengen. Vooral de ziekte van Lyme is een beruchte ziekte. Mogelijke symptomen; koorts, bloedarmoede, verminderde eetlust en sloomheid.

Levenscylcus

De belangrijkste teken soorten in Nederland hebben in totaal 3 tussengastheren. De volwassen teek, die vaak op grote zoogdieren de laatste bloedmaaltijd neemt, laat zich op de grond vallen, legt eitjes en gaat vervolgens dood.

teek voor en na voeding

Uit het eitje komt een larve die een bloedmaaltijd nuttigt op een zoogdier, zich vervolgens op grond laat vallen en vervelt tot een zogenaamde nymf. Ook deze nymf heeft een bloedmaaltijd nodig, laat zich op op de grond vallen en vervelt tot een volwassen teek. Waarna het verhaal weer van voren af en aan begint.

Een vrouwtjes en mannetjes teek, een nymf en een larve

Preventie

Teken worden pas zichtbaar als ze een bloedmaaltijd hebben gehad. Voor de maaltijd zijn ze maar een speldekop groot. Als u een teek ontdekt is het van belang dat u deze zo snel mogelijk verwijderd. Het maakt niet uit hoe groot of klein de teek is. Elk contact tussen de kat en het bloed en/of speeksel van de teek kan een ziekte overbrengen. Er zijn meerder soorten teken verwijdering apparaatjes te verkrijgen. Trek iedergeval niet zomaar de teek uit de huid van uw kat. De kop blijft vaak zitten en als reactie spuit de teek vaak zijn mogelijk geïnfecteerde speeksel in de gastheer. Als u in een gebied woont met veel teken, controleer uw kat tenminste om dag zorgvuldig op de aanwezigheid van teken.

Problemen bij mensen?

Teken kunnen zich ook voeden op mensen. De plek waar de teek zich hecht is rood en ontstoken. Teken die ziektes kunnen overbrengen op honden kunnen deze ziektes in de meest gevallen ook op mensen overbrengen. Het is belangrijk te realiseren dat ziektes niet direct van hond op mens worden overgebracht. Zowel kat als mens worden geïnfecteerd door een tekenbeet. De ziekte van Lyme kan vervelende consequenties hebben voor mensen. Bij twijfel over een (mogeljke) tekenbeet, dan wel voor meer informatie, neem contact op met uw huisarts!

Enkele weetjes over teken

  • Teken zijn belangrijk als overbrenger van ziektes voor zowel mens als dier
  • Door gericht gebruik te maken van antiteek middelen kan u kat vrijwel teken vrij blijven.
  • Gebruik speciaal ontwikkelde pincets of tangetjes om teken te verwijderen. Ga niet zo maar aan een teek trekken. De kans is groot dat de kop blijft zitten
  • De ziekte van Lyme is de belangrijkste ziekte die wordt overgebracht door teken in Nederland op katten