Vlooien

Vlooien bij katten zijn de meest voorkomende uitwendige parasieten (parasieten moeten om te overleven op- of in andere dieren leven). Hoewel vlooien het meest worden gezien in de warme zomer maanden, kunnen vlooien ook worden gevonden bij katten in de winter en dan vooral bij katten die binnen worden gehouden.

Gevolgen

De eerste symptomen van een vlooien besmetting, zijn het zich regelmatig krabben en likken van uw kat. Soms kunt u de lichtbuine vlooitjes op uw kat zien kruipen. Katten kunnen zich zelf zeer goed verzorgen, en kunnen vlooien vaak zelf verwijderen, voordat u ze kunt zien. Bij een besmetting die wat langer duurt kan de vacht van uw kat kale plekken vertonen en krijgt uw kat kleine korstjes en een rode geïrriteerde huid. Vlooien kunnen ook allergie bij uw kat veroorzaken en zijn daarbij tussengastheer voor andere parasieten zoals de lintworm.

Cyclus van een vlo

Hoe weet ik of mijn kat is besmet met vlooien?

Volwassen vlooien zijn bij katten vaak lastiger te vinden dan bij honden. De beste methode om te bepalen of uw kat is besmet met vlooien is door het zoeken van de poepjes van de vlo. Hiervoor zet u de kat op een wit stuk papier en vervolgens kamt u de plekken waarvan u vermoedt dat er vlooien zitten. Als uw kat vlooien heeft zullen er zwarte korreltjes op het papier vallen. Als uw deze strontjes op een bevochtigd stuk papier legt zullen de korreltjes snel rood-bruine vlekjes worden. De rood-bruine kleur wordt veroorzaakt door het bloed dat de vlo bloed opzuigt en dat vrijwel onveranderd weer wordt uitgepoept. Als de zwarte pikkeltjes niet rood worden heeft uw waarschijnlijk te maken met normaal stof of zand.

Preventie

De vlo heeft net zo’n cyclus als een vlinder; volwassen vlo, eitje, rups of larve, die een coccon maakt waaruit een volwassen vlo komt. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat op een gegeven moment in tijd slechts 10% van de vlooien zich op uw hond bevinden. De andere stadia zoals vlooienlarfjes, vlooien eitjes (zie levenscyclus) bevinden zich in de directe omgeving van uw hond. Indien u alleen de volwassen vlooien op uw hond behandelt, pakt u dan ook slecht een klein gedeelte van de totale populatie.

Om vlooien onder de duim te houden moet uw voorkomen dat de vlooien zich gaan voortplanten. Kleden, kattenkussens, tapijten, manden en andere plekken waar uw kat vaak verblijft, zullen het grootste aantal zich ontwikkelde vlooien herbergen. Vaak stofzuigen, en wassen van de katten kleedjes waar uw dier vaak op ligt zal al vaak tot een belangrijke afname van de hoeveelheid zich ontwikkelende vlooien leiden. Daarnaast moeten ook de volwassen vlooien op uw kat worden bestreden. Hiervoor staat een flink aantal middelen tot onze beschikking.

Vlooien kunnen zich ook buitenshuis ontwikkelen op afgeschutte beschaduwde plekken. Voor katten zijn deze plekken echter van ondergeschikt belang. De meeste vlooien infecties bij uw kat kunnen worden bestreden door simpel alleen de kat te behandelen. Als er ook honden zijn is het belangrijk dat ook deze worden behandeld. Of vlooien een probleem zijn verschilt sterk tussen individuele katten en tussen de verschillende huishoudens.

Enkele weetjes over vlooien

  • Als u vlooien kunt zien of uw kat likt en krabt zich veelvuldig, dan is er vaak sprake van vlooien infectie
  • Als u niets aan vlooien doet, verliest uw kat haren en zal de huid geïrriteerd raken
  • Vaak stofzuigen en het wassen en/of zuigen van plekken waar uw kat vaak ligt, helpt het aantal ontwikkelende vlooien te verminderen
  • Katten en honden hebben dezelfde vlooien
  • De meeste vlooien infecties bij uw kat kunnen worden bestreden door simpel alleen de kat te behandelen.