FAQ katten

Na ontvangst van de monsters op ons laboratorium worden resultaten binnen 1 – 2 werkdagen per email naar u toegezonden. Indien u niet beschikt over een email worden ze per post opgestuurd


In Nederland is het belangrijkste risico de overdracht van de ziekte van Lyme. In Zuid-Duitsland en Oost-Europa is hersen(vlies) ontsteking een groot risico na een tekenbeet.


Dit kan door microscopisch onderzoek van de ontlasting. VPL het Woud doet een kwalitatieve test. Er wordt bepaald of uw huisdier wormen heeft of niet. Bij elke besmetting zal een advies worden gegeven tot behandeling.


De spoelwormen is de meest voorkomende maagdarmworm bij honden en katten in Nederland. Mensen kunnen zich infecteren door opname van spoelwormeitjes die met de ontlasting in de omgeving zijn beland. Het larfje kruipt uit het eitje na opname door de mens, waarna het larfje een trektocht kan beginnen door het lichaam.Hierbij kunnen ondermeer de ogen en hersenen worden aangetast!


Dit kan door regelmatig de ontlasting van uw huisdier te laten controleren op de aanwezigheid van wormen, en door te voorkomen dat uw kat of hond zich makkelijk kan infecteren met wormeitjes. Voor uzelf en de familie is het van belang dat de normale hygiëne in acht wordt genomen; handen wassen na het aaien van het huisdier, het contact vermijden tussen uzelf en ontlasting; niet met blote voeten lopen op plekken waar honden of katten vaak poepen enz.


Door de grote aantal soorten parasieten die katten belagen en het groter risico op besmetting is parasieten bestrijding het hele jaar door de beste garantie dat uw kat en uzelf gezond blijven en dat parasiet gerelateerde ziektes worden voorkomen.


Parasieten kunnen uw kat het hele jaar door infecteren. Vlooien en teken worden inderdaad vaker gezien tijden de zomermaanden, maagdarmwormen daarentegen zijn het hele jaar door een risico voor uw huisdier. Daarom is het van groot belang dat uw het hele jaar door aandacht besteed aan met name wormbestrijding bij uw kat.


Ja, vlooien zijn drager van ziektes (ricketsiosis, bartonellosis etc.) die ook de mens kunnen infecteren. Vlooien zijn ook de tussengastheer voor de katten lintworm


Er is een groot aantal soorten maagdarmwormen die uw kat kunnen besmetten; spoelwormen, lintwormen en haakwormen zijn de belangrijkste. Al deze wormen zijn zeer vruchtbaar. Een spoelworm bijvoorbeeld kan meer dan 100.000 eitjes per dag produceren. Een milde infectie kan al tot een grote besmetting van de omgeving lijden.


De meest voorkomende manier waarop uw kat zich infecteert is door opname van eitjes en/of larfjes die door andere katten met de ontlasting zijn uitgescheiden. Lintwormen kunnen worden overgebracht door vlooien of door andere tussengastheren als kleine knaagdieren. Sommige wormen kunnen van de moeder aan de kittens worden doorgegeven middels de melk.


Wormcheckkits zijn in principe onbeperkt houdbaar en er is daarom geen houdbaarheidsdatum vermeld. U kunt dus meerdere wormcheckkits vooruit bestellen om zo de maximale korting te krijgen, en de kits over een periode van 1 -2 jaar gebruiken.
Wij houden precies bij hoeveel wormcheckkits van welke soort u heeft besteld, en hoeveel u er van welke soort heeft gebruikt.

Op deze manier wordt het allemaal nog voordeliger.


U kunt de rekening overmaken naar:

IBAN: NL27ABNA0434206121 met BIC: ABNANL2A

tav. VPL Het Woud in Groesbeek


Omdat lintwormen de eitjes in pakketjes afzetten is het mogelijk dat lintwormen niet altijd worden gevonden bij het ontlastingsonderzoek. Het kan dan ook dat de eigenaar lintwormpakketjes op de ontlasting vindt terwijl het ontlastingsonderzoek negatief is.


Voor de digitale vragenlijst dient u in te loggen op MijnVPL ga vervolgens naar MijnDieren, selecteer het dier waarvoor u de vragenlijst wilt invoeren en onderin het scherm verschijnt de vragenlijst.

Succes!