Kalkpoten bij kippen

Kalkpoten worden regelmatig aangetroffen bij kippen. De oorzaak is een mijtje, welke zich tussen de schubben van de poten en tenen schuilhoudt. Kalkpoten zijn makkelijk te herkennen; de poten zijn verdikt en schilferen af. De infectie gaat makkelijk over op andere kippen. In het begin zie je een wasachtige gele laag op de poten verschijnen die steeds dikker wordt. Altijd zijn beide poten aangetast. Kippen met kalkpoten pikken veel op hun poten en trippelen als ze op stok zitten.

De kalkpoot mijt komt binnen in de koppel met een geïnfecteerde kip, of door de eigenaar die de mijt van een geïnfecteerd koppel mee heeft genomen aan zijn schoeisel of kleren.

De mijt houdt van een vochtige leefomgeving. Door het hok droog te houden zijn problemen met kalkpoten vaak al te voorkomen. Het is daarom dus belangrijk om het hok goed te ventileren en droog te houden.

De mijt zit doorgaans onder de schubben van de poot maar kan ook voorkomen in het hok De behandeling bestaat enerzijds uit het bestrijden van de mijten en anderzijds verpleging van de poten zelf. Als het 1 of 2 dieren in de koppel betreft haal deze dieren dan uit de groep.

Kalkpoot en kalkpootmijt

De feitelijke bestrijding kan het makkelijkst met een chemisch middel, waarmee de poten worden ingesmeerd. De poten moeten daarnaast ook nog regelmatig met vaseline of olie worden ingesmeerd, om de genezing te bespoedigen.
Als de poten consequent elke dag worden ingesmeerd met een olie of vaseline, verstikken de mijtjes die tussen de schubben zitten raken zo verstikt. Let op dit is wel bewerkelijk immers de dier moeten dagelijks in de hand worden genomen.