Rode Bloedluis bij kippen

Bloedluis is een verwarrende naam, immers de rode bloedluis is een mijt… De rode bloedluis is niet kieskeurig bij het uitzoeken van zijn gastheer; duiven, kippen maar ook veel soorten siervogels en zangvogels zijn gevoelig voor de bloedluis. De rode bloedluis is een bloedzuigende mijt. Een zware infectie heeft grote gevolgen; conditie verlies, bloedarmoede maar ook overbrenging van virussen en bacteriën met het bloeddrinken. Bloedmijten leven gemiddeld 14 – 18 dagen. Tijdens hun leven nemen ze zo’n 4 – 7 bloedmaaltijden. Bij een bloedmaaltijd kan een mijt tot 15 keer zijn lichaamsgewicht aan bloed opnemen.

Diagnose

De rode bloedluis zien we met name in de zomer in grote getale. De luis voedt zich ’s avonds en ’s nachts op de kip en houdt zich overdag schuil op donkere plekjes in het hok. Favoriete plekken zijn; kieren in de planken en onder de zitstokken. Bij zware infectie kunt u overdag kluwes volgezogen luizen ontdekken onder de zitstokken. Alleen al door met een handschoen de zitstok goed vast te grijpen zult u bij een zware infectie de handschoen vol met bloed zien, van fijngeknepen bloedluizen!

Kippen op de legbatterij

Kippen die vooral in de buikveren veelvuldig zitten te pikken zijn verdacht. Een lichte infecties kunt u opsporen met een bloedluis val zoals gevonden op Kippenforum.nl
“Om te controleren of en hoeveel bloedmijten in een verblijf aanwezig zijn maken we gebruik van de gewoonten van de parasiet zelf. We gebruiken een klein stukje kunststof elektriciteitsbuis als mijtenval. In dit buisje doen we een stukje enkelzijdig golfkarton, zoals bijvoorbeeld de binnenverpakking van een rol beschuit. We rollen dit karton op tot het precies in het buisje past. Dit buisje bevestigen we op een tactische plaats in het dierenverblijf. In een kippenhok zal dit onder de zitstok zijn. Wanneer tegen de morgen de bloedmijten van de kip af komen zoeken ze een schuilplaats om de dag door te brengen. Veel mijten zullen in het buisje in de golfjes van het karton kruipen. Als we het karton uit het buisje halen en uitvouwen zien we of er mijten aanwezig zijn en in welke hoeveelheid.

Bestrijding

Overdag zitten de luizen niet op de kip maar in de directe omgeving. Je hoeft daarom de kip niet te behandelen maar alleen de omgeving. Maak het hok leeg, en ontsmet het hok met een goed gekeurd ontsmettingmiddel. Let hierbij vooral op de reten en kieren in het nachthok. Maak de zitstokken goed schoon en geef nieuw strooisel. Vaak is het nodig deze behandeling een keer te herhalen.
Sinds kort is het ook mogelijk om bloedluizen biologisch te bestrijden middels roofmijten.