Het Woud logo

Wormbestrijding bij hond

Bij de reguliere wormbestrijding bij honden staat 3-maandelijkse behandeling centraal. Aangezien veel honden eigenaren niet graag hun dier voor niets willen behandelen, bestaat er nu ook de mogelijkheid om alleen te behandelen als uw huisdier echt wormen heeft. Want wist u dat minder dan 10% van de honden een worminfectie heeft in Nederland? Met het onderzoek van de ontlasting kan VPL het Woud een wormbesmetting aantonen. Wij adviseren de ontlasting van elke hond apart te onderzoeken. Elke hond is immers weer anders.

Waarom onderzoek?

Ondanks al onze kennis en de vele goede anti parasitaire middelen voor de verschillende inwendige- en uitwendige parasieten, zijn nog steeds een groot aantal honden besmet met wormen. Wormen ondermijnen niet alleen de gezondheid van uw hond, maar wormen vormen ook een gezondheidsrisico voor uzelf. Slechts weinig mensen zijn zich bewust van dit laatste. In Nederland heeft tot 10% van de kinderen een larvae migrans infectie (honden spoelworm) doorlopen. Deze infecties kunnen bij de mens veel vormen aannemen; één van de bekendste is de infectie die met blindheid gaat gepaard! Wormbestrijding bij de hond is daarom zeer belangrijk.

Wormbestrijding

Laat 4 maal per jaar de ontlasting onderzoeken op de aanwezigheid van wormeieren. Bij een positief onderzoek behandel dan uw hond met een goed werkzaam ontwormingsmiddel. VPL ‘Het Woud’ kan u daarbij adviseren en heeft goede ontwormingsmiddelen beschikbaar.

Voor pups is het advies om standaard op 2, 4, 6 en 8 weken te behandelen tot de pups niet meer zogen. Vervolgens een maandelijkse behandeling of een maandelijks ontlastingsonderzoek totdat de pups 6 maanden oud zijn. Het zijn vooral de pups die de wormcyclus in stand houden en de omgeving besmetten met eieren en larven.

Hygiëne is een belangrijke pijler onder een goede wormbestrijding. Houdt de omgeving van uw hond vrij van ontlasting(sresten). De eieren van spoel- en zweepwormen kunnen jaren lang overleven en zijn de bron voor toekomstige besmettingen voor uw dier en uzelf. Risico groepen voor het oplopen van een wormbesmetting zijn mensen met een verlaagde weerstand (bijv. bejaarden) en kinderen. Speel- en trapveldjes voor kinderen zijn verboden terrein voor honden. Laat kinderen hun handen wassen nadat ze een hond geaaid hebben.