Het Woud logo

Franse Hartworm

Franse hartworm bij honden

Tot voor kort was de ‘Franse’ hartworm alleen te vinden in honden die in het buitenland waren geweest. Echter sinds enkele jaren komt de Franse hartworm ook voor in Nederland. Tot op heden in 2 gebieden: Den Haag en omstreken en de Noordwestelijke Veluwe.

De volwassen wormen die tot 3 cm lang worden, verblijven in het hart en de aan- en afvoerende bloedvaten. Infectie kan gepaard gaan met een groot aantal verschillende ziektesymptomen. De eerste verschijnselen treden pas laat in de infectie op. Mogelijke symptomen: snel vermoeid, hoesten, kortademig, bloedarmoede etc.

Vossen zijn de natuurlijke gastheer voor deze infectie.

De levenscyclus

De volwassen worm leggen eieren in de bloedbaan, die vervolgens vastlopen in het longweefsel. Ter plekke kruipen er larven uit de eieren , die de hond ophoest en doorslikt en met de ontlasting uitscheidt.

Zowel naaktslakken als huisjesslakken worden aangetrokken door de hondenpoep. De in de ontlasting aanwezige larven penetreren dan de slak en ontwikkelen zich tot een infectieuze larve! Honden kunnen de geïnfecteerde slakken opeten, en in de darmen komen de hartwormlarven weer tevoorschijn. Deze kruipen door de darmwand en komen zo via de bloedvaten weer in het hart terecht. Na opname van een geïnfecteerde slak duurt het tussen de 5 – 9 weken voordat de worm eieren kan leggen. De verspreiding van mogelijke geïnfecteerde tussengastheren bepaalt of een infectie voorkomt in een gebied.
Ook kikkers kunnen soms tussengastheer zijn voor infectie!

Preventie

De hartworm moet een gedeelte van de levenscyclus doormaken in een slak. Een hond kan normaalgesproken alleen een wormbesmetting krijgen als de hond een met larven besmette slak opeet of aanvreet. De eigenaar kan dus voorkomen dat slakken in contact komen met hondenpoep door de ontlasting consequent op te ruimen. Dat geldt ook voor eigenaren van een op het oog gezonde hond, want ook die kan besmet zijn en larven met de ontlasting uitscheiden.

De diagnose

Verzamel en stuur ontlasting de dag van verzamelen op!. Hoe verser de ontlasting hoe betrouwbaarder de test!
Doordat de Franse hartworm niet continue eieren legt volgen wij voor het stellen van een diagnose de procedure zoals voorgesteld door de faculteit diergeneeskunde in Utrecht.

  1. Neem een ontlastingsmonster; is dit positief dan is de diagnose gesteld
  2. Is het resultaat negatief en blijft er sterke verdenking, dan kan een tweede monster worden genomen; is dit positief dan is de diagnose gesteld
  3. Is het tweede monster ook negatief dan kan een derde monster worden genomen; is dit positief dan is de diagnose gesteld. Als ook het derde monster negatief is, is een klinische infectie met zekerheid uitgesloten

Op deze wijze kost de uitsluiting van een infectie weliswaar meer tijd en geld, maar is de betrouwbaarheid het hoogst.

Verspreiding infectie en voorkomen

Als uw hond enige maanden geleden in het buitenland is geweest of u woont in omgeving Lelystad, Den Haag en omstreken of de Noordwestelijke Veluwe en/of er zijn klinische klachten die mogelijk wijzen op infectie met Franse hartworm dan is het verstandig de ontlasting te laten onderzoeken met de Baermann methode.

Enkele weetjes over Franse hartworm

  • De tussengastheer voor de Franse hartworm zijn slakken. Voor de normale hartworm zijn dit muggen. Deze muggen komen niet voor in Nederland
  • De meeste ontwormingsmiddelen zijn effectief tegen Franse hartworm
  • De wormen kunnen zowat even oud als de hond worden!
  • Ziekte symptomen kunnen ontstaan door volwassen wormen (hartproblemen) of de larven (long problemen)
  • Katten en mensen zijn niet gevoelig voor Franse hartworm.

Een prachtige film over de levenscyclus van deze worm

Als u ook wilt weten of uw hond besmet is met Franse hartworm laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.