Het Woud logo

Wormbestrijding bij kat

Katten worden veel gehouden in Nederland, zowel op het erf als in huis. Het is wel belangrijk voor zowel uw kat als uzelf dat ze gezond en vrij van parasieten blijven. Door uw kat goed te observeren, tav gedrag, voedsel- en water opname krijgt u een goed beeld over de gezondheid van uw huisgenoot. Ook door regelmatige vaccinaties en bezoeken aan de dierenarts kunt u de gezondheid van uw kat waarborgen.

Het is echter bijna altijd onmogelijk om aan uw kat te zien of zij besmet is met maagdarmwormen. Elke kat raakt in zijn leven wel besmet met zowel interne als externe parasieten. Deze parasieten belagen de gezondheid van uw kat op verschillende manieren. Dit kan variëren van een lichte huid-irritatie tot levensbedreigende ziektes. Veel parasieten, en dan vooral de inwendige parasieten, kunnen overgaan op mensen.

Onderzoek centraal

Bij de wormbestrijding bij katten staat consequente 3-maandelijkse controle van de ontlasting of een 3-maandelijkse behandeling centraal. Aangezien veel katten eigenaren niet graag hun dier voor niks willen behandelen, bestaat er ook de mogelijkheid om alleen te behandelen als uw huisdier echt wormen heeft. Per slot van rekening heeft maar een kleine percentage van de katten werkelijk een worminfectie!

Door onderzoek van de ontlasting kunnen wij wormbesmetting aantonen. Alleen als uw kat wormeieren uitscheid en dus wormen heeft, krijgt u het advies om uw kat te behandelen. U kunt zo voorkomen dat u uw huisdier voor niets behandelt. Door het verminderd gebruik van (chemische) diergeneesmiddelen zullen zowel uw kat als de omgeving minder worden belast. Ook niet onbelangrijk is dat u geen gevecht meer hoeft aan te gaan met uw kat om een ontwormingsmiddel toe te dienen.

3 pijlers

Onder Nederlandse omstandigheden zijn bij de kat slechts een beperkt aantal maagdarmwormen van belang. De belangrijkste is de spoelworm die als volwassen worm in de darmen van uw kat verblijft. Daarnaast zijn van belang de haakworm en de lintworm. Een goede wormbestrijding bij katten berust op drie pijlers.

  1. Laat tenminste 2 maal maar beter 4 maal per jaar de ontlasting van uw kat controleren op de aanwezigheid van wormeieren. Bij een positief onderzoek behandel dan uw kat met een goed werkzaam ontwormingsmiddel. VPL ‘Het Woud’ kan u daarbij adviseren en heeft een breed spectrum aan middelen beschikbaar.
    Als alternatief kunt u uw huisdier 4 maal per jaar blind behandelen. Dat wil zeggen dat u niet weet of u kat wel een behandeling nodig heeft. Deze laatste manier van wormbestrijding heeft bij andere diersoorten tot grote problemen geleid met wormresistentie; wormmiddelen werken op termijn niet meer. Goede wormmiddelen zijn bij ons verkrijgbaar.
    Voor kittens is het advies om standaard op 3, 5, 7 weken te behandelen, met vervolgens een maandelijkse behandeling of een maandelijks ontlastingsonderzoek totdat de kittens 6 maanden oud zijn. Het zijn vooral de kittens die de wormcyclus in stand houden en de omgeving besmetten met eieren en larven.
  2. Honden en katten moeten zoveel mogelijke commercieel voer krijgen, of voer dat voldoende is gekookt, om zo infectie door ongekookt vlees te voorkomen. Huisdieren mogen geen toegang krijgen tot dode knaagdieren, karkassen, nageboortes of afgedreven foetussen van schapen of runderen.
  3. Hygiëne is de derde pijler onder een goede wormbestrijding. Houdt de omgeving van uw kat vrij van ontlasting(sresten)! De eieren van spoelwormen kunnen jaren lang overleven en zijn de bron voor toekomstige besmettingen voor uw dier en uzelf. Risico groepen voor het oplopen van een wormbesmetting zijn mensen met een verlaagde weerstand (bijv. bejaarden) en kinderen. Speel- en trapveldjes voor kinderen zijn verboden terrein voor katten. Laat kinderen hun handen wassen nadat ze een kat geaaid hebben. Ook zullen zandbakken van kinderen moet worden afgedekt, opdat huisdieren geen mogelijkheid krijgen hier te poepen.