Het Woud logo

Haakwormen bij katten

Haakwormen of mijnwormen zijn net als lint- en spoelwormen parasieten die in de darmen van uw kat leven. Ze zijn klein en bijna niet met het blote oog te zien. Haakwormen bij katten hechten zich met kleine haakjes aan de binnenkant van de darmwand. Eieren worden met de ontlasting uitgescheiden.

De larven die uit de eieren kruipen leven in de toplaag van de aarde. De larven worden door de kat opgenomen tijdens het eten van gras of aarde welk besmeurt is met uitwerpselen van besmette dieren. Katten kunnen zich ook makkelijk (her) infecteren rechtstreeks door de huid, dit gaat meestal via de voetzolen of door de buikhuid. Als laatste kunnen katten zich infecteren tijdens het wassen waarbij de kat larven oplikt die in de vacht zijn blijven hangen.

Gevolgen voor mijn kat

De haakworm hecht zich aan de binnenkant van de darmwand, en graast daar van de darmwand. Zo veroorzaken de wormen kleine bloedinkjes in de darmen. Afhankelijk van de ernst van de infectie kunnen geïnfecteerde katten hieraan doodgaan. Volwassen katten kunnen bloedarmoede (‘kennelanemie’) krijgen door chronisch bloedverlies, dit gaat vaak gepaard met diarree en vermagering. Als u wilt u wilt weten of uw kat een haakworm infectie heeft kunt u hier een ontlastingsonderzoek aanvragen.

Preventie

Net als bij de preventie van de andere maagdarmwormen bij katten, zijn de maatregelen waarbij de omgeving wordt schoongehouden het belangrijkst. Kittens moeten op 3, 5 en 7 weken leeftijd worden behandeld, gevolgd door maandelijkse behandelingen of een maandelijks ontlastingsonderzoek tot een half jaar. Onderzoek van de ontlasting moet het eerste jaar 2-3 maal worden uitgevoerd. Bij volwassen katten 2-4 maal per jaar. Zogende poezen moeten gelijktijdig met de kittens worden behandeld. Goede ontwormingsmiddelen kunt u bij VPL ‘Het Woud’ bestellen.

Gevaar voor mensen?

Sommige haakwormen kunnen ook de mens rechtstreeks door de huid infecteren. Dit gebeurt vooral als mensen blootsvoets op het strand lopen of op andere plekken waar dieren poepen. Op de plek waar de larve de huid binnendringt krijgt men vervelende jeuk, en na verloop van tijd worden kruipsporen van de larve zichtbaar onder de huid. Gelukkig is deze infectie bij katten makkelijk te behandelen. U kunt deze middelen bij VPL ‘Het Woud’ bestellen

Enkele weetjes over haakwormen

  • Haakwormen infecties kunnen bloedarmoede, gewichtsverlies en diarree veroorzaken en zijn soms dodelijk, dit laatste vooral bij kittens
  • Haakworm infecties zijn goed te diagnostiseren met ontlastingsonderzoek
  • Door de omgeving van de kat vrij te houden van ontlasting(sresten) kunt u veel infecties voorkomen
  • Katten moeten regelmatig onderzocht worden op de aanwezigheid van haakwormen
  • Wilt u de ontlasting niet laten onderzoeken behandel dan 4 keer per jaar. Goede ontwormingsmiddelen kunt u bij VPL ‘Het Woud’ bestellen
  • Haakwormen kunnen ook mensen besmettten

Als u ook wilt weten of uw kat besmet is met haakwormen laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.