Onderzoek van de ontlasting
Wormen van honden kunnen worden overgebracht op mensen. Dit was de reden om routinematig te behandelen en ons advies is dit te vervangen door onderzoek. Om infectie te kunnen uitsluiten wordt bij honden een kwalitatief onderzoek uitgevoerd van hun ontlasting: heeft de hond wormen ja of nee. Zijn er wel of geen wormeieren in de ontlasting van uw hond aanwezig. Het behandelen zonder dat er volwassen wormen zijn die je kunt bereiken met een wormmiddel wordt zo voorkomen. Zo zorgt u ervoor dat uw hond en het milieu worden niet nodeloos blootgesteld aan (chemische) diergeneesmiddelen.
U kunt het ontlastingonderzoek ook gebruiken om de effectiviteit van uw wormbestrijdingsstrategie op te volgen door op gezette tijden de ontlasting te laten onderzoeken. Heeft de behandeling echt geholpen?
Het onderzoek
De honden ontlasting brengen wij in een suikeroplossing en concentreren wij met een centrifuge. De bovenste laag, met daarin eventueel de eieren, onderzoeken wij vervolgens onder de microscoop. Onder de microscoop wordt gekeken of er ook eieren aanwezig zijn, en zo ja welke eieren. Bij andere onderzoeken kunnen we ook zoeken naar larves via een andere methode. Denk hierbij aan de Franse Hartworm.
Wanneer onderzoeken?
Wij adviseren om iedere 3 maanden een onderzoek van de ontlasting uit te laten voeren. De frequentie van het onderzoek hangt onder meer af of uw hond groot risico loopt om besmet te raken. Vandaar ook de vragenlijst die VPL ‘Het Woud” u vraagt om in te vullen. Ofschoon ontwormingsmiddelen essentieel zijn voor een goed wormbestrijdingsprogramma gaat het gezegde: “baat het niet, schaadt het niet” niet op! Diergeneesmiddelen moeten niet onnodig worden toegediend.