Wormbestrijding bij paarden
De afgelopen 20 jaar was de wormbestrijding bij paarden voor de meeste paardeneigenaren eenvoudig; het regelmatig toedienen van een ontwormingsspuit. Vandaag de dag moeten we het toch echt anders doen.
Feiten over wormbestrijding bij paarden
Wist u dat?
- tot 80% van de paarden niet of slechts heel licht besmet zijn, als ze worden ontwormd. Ook in Nederland worden paarden te vaak onnodig behandeld!
- te vaak en onnodig behandelen de ontwikkeling van wormresistentie versnelt.
- een paard de gelegenheid moet krijgen om natuurlijke immuniteit (weerstand) tegen wormen op te bouwen.
- door de huidige manier van paardenhouderij; pensionstalling, wisselende groepssamenstelling op de weide, veelvuldig omweiden, meerdere eigenaren die onafhankelijk van elkaar ontwormen, kunnen wij niet meer volstaan met standaard (groeps)behandelingen.
Identificeren van zogenaamde uitscheiders
Uitscheiders zijn paarden die weinig of geen weerstand opbouwen tegen wormen en veel wormeieren uitscheiden en zo het weiland/omgeving besmetten met grote aantallen wormeieren. Om de weidebesmetting tegen te gaan, maar ook om te voorkomen dat deze dieren schade oplopen door maagdarmwormen, moeten u uitscheiders regelmatig laten controleren en indien nodig behandelen. Uitscheiders vormen altijd een minderheid binnen de totale groep paarden, maar het is van groot belang om te weten welke dieren het zijn.
Bepalen of er sprake is wormresistentie bij uw paarden
In Nederland is wormresistentie een groeiend probleem. Wormresistentie houdt in dat de wormen niet meer gevoelig zijn voor (bepaalde) ontwormingsmiddelen. Om bepalen of er bij uw paarden sprake is van wormresistentie kunt u een gepaard mestmonster nemen. Na een positief mestonderzoek en een daarop volgende behandeling kunt u na een voorgeschreven interval een tweede mestmonster laten onderzoeken. Dit mestmonster moet dan negatief zijn. U test zo de effectiviteit van de behandeling.