Het Woud logo

Leverbotonderzoek

In Nederland wordt soms een leverbotbesmetting bij paarden vastgesteld. Dit gaat bijna altijd gepaard met een besmette weide geïnfecteerd door schapen. Leverbot onderzoek kan aangevraagd worden voor paarden met a-specifiek klinische verschijnselen als vermagering, verminderde eetlust, doffe vacht, bloedarmoede, diarree etc.. Leverbot onderzoek is vooral van belang als de paarden op weides hebben gelopen waar de voorgaande jaren schapen of runderen op hebben gelopen.  Dit zijn vaak natte, vochtige weides.

De diagnose is niet eenvoudig, omdat leverbot parasieten in paarden maar weinig eieren produceren. De reguliere wormcheckkit test op maagdarmworm eieren toont geen leverbot ei-uitscheiding aan. Voor het leverbotonderzoek gebruiken wij daarom de aangepast Dorsman methode. Hierbij gebruiken wij een flinke hoeveelheid mest om de relatief grote leverbot eieren uit te zeven.

Omdat wij leverbot infecties vaker zien bij paarden met maagdarmwormen, combineren wij het onderzoek op leverbot  met een normaal onderzoek op maagdarmwormen met de McMastermethode.

Uitslag van het onderzoek

Bij de uitslag van het leverbotonderzoek staat geen getal maar een plusje of een minnetje. Bij het leverbot onderzoek met de gemodificeerde Dorsman methode bepalen wij of een paard infectie heeft of niet. Er staat dus geen getal.

Dus ook al vinden we maar 1 leverbotei dan geven wij het advies om te behandelen. Deze behandeling moet altijd door een dierenarts plaats vinden, wij geven daarom ook geen advies over middelen of dosering.