Het Woud logo

Wat is wormresistentie?

Bij wormresistentie zijn wormen niet meer gevoelig zijn voor bepaalde ontwormingsmiddelen. Wij spreken van resistentie als een ontwormingsmiddel in de juiste dosering toegepast, minder dan 95% van een wormensoort doodt.

Komt het ook in Nederland voor?

Ja! In Nederland werken producten gebaseerd op fenbendazole heel vaak niet meer tegen kleine strongyliden. Tegen andere wormensoorten als de spoelworm en veulenworm werkt fenbendazole nog wel. Resistentie van kleine strongyliden of cyathostominae tegen pyrantel wordt ook steeds vaker gevonden. Naast de resistentie van kleine bloedwormen tegen fenbendazole en pyrantel, is er in Nederland ook resistentie van spoelwormen tegen ivermectines. Tot op heden zijn de ontwormingskuren gebaseerd op ivermectine gelukkig nog wel werkzaam tegen de kleine strongyliden.

In 2005 is voor het eerst resistentie van kleine strongyliden tegen ivermectines gevonden in zowel Duitsland als Engeland. Waarschijnlijk een kwestie van tijd, voordat deze resistentie ook in Nederland opduikt.
Bij resistentie van kleine strongyliden tegen één wormmiddel, zijn er nog alternatieven voorhanden. Zodra deze strongyliden resistent worden tegen 2 of 3 middelen tegelijk zal bestrijding uiteindelijk onmogelijk worden. De laatste jaren vinden wij ook regelmatig aarsmaden die onvoldoende reageren op ivermectines. Leverbot infecties zijn ook steeds lastiger te bestrijden. Triclabendazole werkt bij veel leverbot infecties onvoldoende!

Kan ik wormresistentie voorkomen?

Om wormresistentie buiten de deuren te houden, adviseren wij u slechts twee dingen; geef alleen ontwormingskuren in de juiste dosering als uw paard wormen heeft. Probeer een goede indicatie van het gewicht van uw paard te krijgen.Ten tweede wees voorzichtig met het introduceren van paarden met mogelijk resistente wormen! Wanneer u een nieuwkomer niet vertrouwt, controleer de mest op aanwezigheid van wormeitjes. Indien positief, behandel het dier en test het 14 dagen later nogmaals om de effectiviteit van behandeling te beoordelen.

Overstappen?

Dit wordt inderdaad vaak gedacht en dat kan ook wel, maar u moet dan wel een middel uit een andere hoofdgroep kiezen. Er zijn tegen rondwormen slechts drie hoofdgroepen van ontwormingsproducten beschikbaar. Wormen die resistent voor één middel uit een bepaalde hoofdgroep zijn, zijn ook resistent voor de andere middelen binnen die hoofdgroep. Dus u kunt wel overstappen van fenbendazole producten naar pyrantel producten maar niet van een product met ivermectine naar een product met moxidectine. Als wormen resistent worden tegen alle drie groepen ontwormingsmiddelen dan kunnen