Wormbestrijding bij honden

Een goede wormbestrijding bij honden rust op drie pijlers

  • Laat 4 maal oper jaar de ontlasting onderzoeken op de aanwezigheid van wormeieren. Bij een positief onderzoek behandel dan uw hond met een goed werkzaam ontwormingsmiddel. VPL ‘Het Woud’ kan u daarbij adviseren en heeft goed ontwormingsmiddelen beschikbaar.

Voor pups is het advies om standaard op 2, 4, 6 en 8 weken te behandelen of tot de pups niet meer zogen. Vervolgens een maandelijkse behandeling of een maandelijks ontlastingsonderzoek totdat de pups 6 maanden oud zijn. Het zijn vooral de pups die de wormcyclus in stand houden en de omgeving besmetten met eieren en larven.

  • Honden en katten moeten commercieel voer krijgen, of voer dat voldoende is gekookt, om zo infectie door ongekookt vlees te voorkomen. Huisdieren mogen geen toegang krijgen tot dode knaagdieren, karkassen, nageboortes of afgedreven foetussen van schapen of runderen.
  • Hygiëne is de derde pijler onder een goede wormbestrijding. Houdt de omgeving van uw hond vrij van ontlasting(sresten). De eieren van spoel- en zweepwormen kunnen jaren lang overleven en zijn de bron voor toekomstige besmettingen voor uw dier en uzelf. Risico groepen voor het oplopen van een wormbesmetting zijn mensen met een verlaagde weerstand (bijv. bejaarden) en kinderen. Speel- en trapveldjes voor kinderen zijn verboden terrein voor honden. Laat kinderen hun handen wassen nadat ze een hond geaaid hebben.