Wormbestrijding bij honden

De European Scientific Counsel Companian Animal Parasites (ESCCAP), is een onafhankelijke niet-commerciële organisatie. De ESCAPP heeft  als doel heeft het opstellen van richtlijnen voor een goede wormbestrijding bij de hond en kat. In deze gezaghebbende groep zitten een aantal gerenommeerde Europese parasitologen. Voor de Nederlandse omstandigheden zijn deze richtlijnen aangepast. Zo komt hartworm in Nederland bijna niet voor, en is er tevens een zeer laag risico op (gevaarlijke) lintworminfecties. Regelmatig ontwormen en onderzoek van de ontlasting van de hond staat centraal in deze richtlijnen. Daarnaast maken hygiënische maatregelen een wezenlijk onderdeel uit van een goede wormbestrijding.

ESSCAP

Een goede wormbestrijding bij honden rust op drie pijlers

  • Laat tenminste 2 maal maar beter 4 maal per jaar de ontlasting van uw hond controleren op de aanwezigheid van wormeitjes. Bij een positief onderzoek behandel dan uw hond met een goed werkzaam ontwormingsmiddel. VPL ‘Het Woud’ kan u daarbij adviseren en heeft goed ontwormingsmiddelen beschikbaar.
    Als alternatief kunt u uw huisdier 4 maal per jaar blind behandelen. Dat wil zeggen dat u niet weet of uw dier wel een behandeling nodig heeft. Deze laatste manier van wormbestrijding heeft bij ander diersoorten tot grote problemen geleid met wormresistentie; wormmiddelen werken op termijn niet meer. Goede wormmiddelen zijn bij ons verkrijgbaar.
    Voor pups is het advies om standaard op 2, 4, 6 en 8 weken te behandelen of tot de pups niet meer zogen. Vervolgens een maandelijkse behandeling of een maandelijks ontlastingsonderzoek totdat de pups 6 maanden oud zijn. Het zijn vooral de pups die de wormcyclus in stand houden en de omgeving besmetten met eitjes en larfjes.

Hieronder ziet u het door ons voorgestelde schema in een kort overzichtje

  • Honden en katten moeten commercieel voer krijgen, of voer dat voldoende is gekookt, om zo infectie door ongekookt vlees te voorkomen. Huisdieren mogen geen toegang krijgen tot dode knaagdieren, karkassen, nageboortes of afgedreven foetussen van schapen of runderen.
  • Hygiëne is de derde pijler onder een goede wormbestrijding. Houdt de omgeving van uw hond vrij van ontlasting(sresten)! De eitjes van spoel- en zweepwormen kunnen jaren lang overleven en zijn de bron voor toekomstige besmettingen voor uw dier en uzelf! Risico groepen voor het oplopen van een wormbesmetting zijn mensen met een verlaagde weerstand (bijv. bejaarden) en kinderen. Speel- en trapveldjes voor kinderen zijn verboden terrein voor honden. Laat kinderen hun handen wassen nadat ze een hond geaaid hebben. Ook moeten wij zandbakken van kinderen afdekken, opdat huisdieren geen mogelijkheid krijgen hier te poepen.