De vakantiehond

De vakantiehond reist regelmatig met de eigenaar door (Zuid)-Europa. Dieren staan regelmatig onder controle van de dierenarts i.v.m. vaccinaties. Het is van groot belang dat voldoende maatregelen worden getroffen ter voorkoming van hartwormen en leishmaniasis. Het risico van een wormbesmetting bij deze honden is normaal. Echter de wormenbesmetting in vooral Zuid-Europa is vaak ernstiger van aard als deze in Nederland. Ook zijn er meer tekensoorten.

  • Het risico op een wormbesmetting bij deze honden is normaal
  • Het risico op aanwezigheid van vlooien is normaal
  • Het risico op aanwezigheid van teken is vergroot
  • Het risico op het krijgen van hartworm en leismaniasis is vergroot.
Het wormenrisico voor de vakantie hond

Wormen

Elke 3 maanden ontlastingsonderzoek of een behandeling met een breedwerkend ontwormingsmiddel tegen zowel spoelwormen en lintwormen; Drontal of Milbemax

Vlooien

Goede vlocontrole iedergeval gedurende de warme maanden van mei – oktober, maar vaak het hele jaar rond.

Teken

Teken controle is belangrijk. Gebruik Scalibor werkzaam tegen zowel teken als de vliegjes welke leismaniasis overbrengen. Frontline werkt slechts 1 maand tegen teken en 3 maanden tegen vlooien. Advantix geeft een goede bescherming tegen teken. Indien u een teek ziet verwijder deze dan met een tekentang.

Hartwom

Milbemax tabletten hebben een beschermende werking tegen hartworm. Voor een optimale bescherming moet 1x per maand worden behandeld. De eerste behandeling, 2-3 weken na aankomst op vakantie en daarna 1x per maand. Geef de laatste tabletten 3-4 weken na thuiskomst.