Onderzoek van de ontlasting

Wormbesmetting kan worden aangetoond door onderzoek van de ontlasting. De ontlasting van elke kat wordt apart onderzocht! Alleen als u kat wormeitjes, heeft en dus wormen, zal het advies worden gegeven om uw dier te behandelen. Het voor niks behandelen wordt zo voorkomen en uw kat en het milieu worden niet nodeloos blootgesteld aan (chemische) diergeneesmiddelen. Ook niet onbelangrijk is dat u geen gevecht meer hoeft aan te gaan met uw kat om het ontwormingsmiddel toe te dienen.

Het onderzoek

De kattenontlasting wordt in een suikeroplossing gebracht en met behulp van concentratie technieken waaronder centrifugatie worden de eitjes geconcentreerd in de bovenste laag van de oplossing. Deze topvloeistof, met daarin eventueel de eitjes, wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht.

kat voor onderzoek
Spoelwormeitje

Hoe vaak?

Omdat katten zich elk moment kunnen infecteren, is regelmatig onderzoek door het jaar heen aan te bevelen. Wij adviseren om tenminste 3 maal per jaar een onderzoek uit te laten voeren. De frequentie van het onderzoek hangt ondermeer af of uw kat een vergroot risico loopt om besmet te raken. Om een inschatting van dit risico te kunnen maken vragen wij u om een vragenlijst in te vullen als u ontlasting in stuurt.

Hoe vang ik de ontlasting van mijn kat op?

Voor katten die gebruik van een kattenbak is het heel simpel. U neemt een vers stuk ontlasting uit de kattenbak. Een beetje grit erbij kan geen kwaad. Ook als katten buiten de ontlasting doen, is het op zich niet lastig om toch wat ontlasting te vangen. U moet wel uw kat enkele uren opsluiten in een schuurtje of garage met wat losse kranten. Uw kat zal uit zichzelf de ontlasting doen op deze kranten

kattenbak

Niet alleen onderzoek

VPL Het Woud is een onafhankelijk laboratorium opgericht om diereigenaren te helpen bij het gericht bestrijden van parasieten bij hun dieren.

VPL ‘Het Woud’ voert ontlastingsonderzoek uit en koppelt daaraan een deskundig advies. Onze technische adviseur is de eerste erkende dierenarts-parasitoloog in Nederland, en tevens lid van de Europese Vereniging van Veterinaire Parasitologen