Wormenrisico bij uw hond

Het wormenrisico is sterk afhankelijk van de omstandigheden waaronder uw hond leeft. Immers honden infecteren zich met de vrijlevende stadia van de verschillende parasieten. Honden in de stad die op honden uitlaatplekken worden uitgelaten hebben een groter risico op wormbesmettingen. Het risico dat deze dieren met teken in aanraking komen is daarentegen veel kleiner. Hieronder volgt een beschrijving van de verschillende levenswijzes en het daarmee samenhangende risico op wormbesmetting en besmetting met ectoparasieten.

Stadshond

Dit zijn gezinshonden die veelal binnen worden gehouden en die worden uitgelaten in stadsparken, of honden uitlaatplekken.

Het wormenrisico voor de stadshond
Buitenhond

Dit zijn gezinshonden die aan de rand van een dorp of stad wonen. De honden worden vaak uitgelaten in het bos of op grote stukken ruig land

Het wormenrisico voor de buitenhond
Plattelandshond

Dit zijn honden die vrijwel de hele dag buiten lopen. Ze hebben de beschikking over een groot erf of stuk gras. De honden hebben beperkt contact met de eigenaar, en komen vaak het erf niet af

Het wormenrisico voor de plattelandshond

Vakantiehond

Dit zijn honden die regelmatig met de eigenaar door (Zuid)-Europa reizen. Dieren komen vaker bij de dierenarts voor de noodzakelijke vaccinaties.

Het wormenrisico voor de vakantie hond
Pups

Dit zijn hondjes die net zijn aangekomen bij de nieuwe baasjes. Veelal zijn de hondjes niet zindelijk en worden veel aangehaald door met name kinderen.

Het wormenrisico voor puppies