Coccidiose bij katten

Coccidia zijn kleine ééncellige parasieten die in de darmwand van uw kat leven. Coccidia worden vooral bij kittens gevonden maar ook volwassen dieren kunnen zich infecteren.
Coccidieën komen vrijwel altijd binnen via de bek van de kat. Coccidieën bevinden zich op al die plekken die mogelijk besmet zijn met katten ontlasting. Dit kan de kattenbak zijn, maar ook aarde waar de kat zijn ontlasting heeft gedaan. Katten kunnen ook kleine knaagdieren opnemen die zijn geïnfecteerd na contact met katten ontlasting. Katten die oud genoeg zijn om te jagen kunnen deze dieren opeten.

Coccidiose en mijn kat

Diarree is het meest voorkomende symptoom van coccidiose, de ziekte die wordt veroorzaakt door coccidieën. De diarree is ernstiger in kittens dan in oudere katten. Ernstige infecties kunnen dodelijk zijn.

Coccidiose bij de hond

Preventie

Infecties met coccidieën kunnen worden voorkomen door regelmatig de kattenbak te verschonen en indien enigzins mogelijk proberen te vermijden dat uw kat gaat jagen en prooidieren eet. Omdat coccidiose vooral bij kittens wordt gezien, is het belangrijk dat uw de ontlasting van kittens laat controleren op de aanwezigheid van coccidieën. U kunt de test hier aanvragen

Kan mijn kat ook mijn hond infecteren?

Een kat die besmet is met coccidieën, kan de infectie niet overdragen naar honden en omgekeerd. Infecties treden alleen op na opname van materialen besmet met kattenontlasting, of door het opeten van besmette knaagdieren.

Enkele weetjes over coccidiose

  • Coccidieën veroorzaken diarree die fataal kan zijn bij kittens
  • Houdt de omgeving en de kattenbak vrij van ontlasting(sresten)
  • Door u kat binnenshuis te houden kunt u naast coccidiose veel andere infectie ziektes voorkomen
  • Krijgt u een kitten laat de ontlasting onderzoeken op de aanwezigheid van coccidieën

Als u ook wilt weten of uw kat besmet is met Giardia laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.