Coccidiose bij honden

Coccidia zijn kleine ééncellige parasieten die zich in de darmwand van uw hond vermenigvuldigen. Coccidia zien wij vooral bij pups maar ook volwassen dieren kunnen geïnfecteerd zijn.

Honden infecteren zich door opname van coccidieën via de bek. Coccidieën bevinden zich op al die plekken, die besmet zijn met de ontlasting(sresten) van honden. Dit is meestal de aarde, die bezoedeld is geraakt door honden ontlasting.

Coccidiose en mijn hond

Coccidiose, de ziekte die wordt veroorzaakt door cysto-isospora soorten is ernstiger in verloop bij pups dan in volwassen honden. Diarree is het meest voorkomende symptoom.

Coccidiose bij de hond

Preventie

Infecties met coccidieën kan men voorkomen door de ontlasting van hond consequent te verwijderen. Coccidieën zien wij met name bij pups, daarom is het belangrijk dat u de ontlasting van de pups controleert op de aanwezigheid van coccidieën. U kunt de test hier aanvragen.

Kan mijn hond ook mijn kat infecteren?

Een hond die besmet is met coccidieën, kan de infectie niet overdragen naar katten en omgekeerd. Besmettingen treden alleen op na opname van besmette hondenontlasting.

Enkele weetjes over coccidiose

  • Coccidieën veroorzaken vooral diarree bij pups. Veel dieren vertonen geen enkel symptoom
  • Honden infecteren zich door opname van besmette aarde of andere materialen die besmet zijn met coccidieën
  • Regelmatig de ontlasting verwijderen van die plekken waar de uw hond veel verblijft is de beste preventie
  • U kunt hier een onderzoek aanvragen op de aanwezigheid van coccidieën bij uw hond. Pups moeten regelmatig worden getest.

Als u ook wilt weten of uw hond besmet is met Giardia laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.