Lintwormen bij honden

Lintwormen bij honden zijn er in meerdere soorten. Het zijn veelal lange platte wormen die zichzelf aan de darmwand bevestigen middels zuignapjes. Een lintworm bestaat uit meerdere onderdelen, ook wel segmenten genoemd. Lintworm infecties kunnen wij soms met het blote oog zien. In de ontlasting van de hond ziet men dan kleine witte ‘wormpjes’ (dit zijn segmenten) ter grootte van een rijstkorrel. Deze segmentjes kunt u ook aantreffen op plekken waar de hond veel ligt, aan het achterlijf van de hond zelf, of gewoon in de ontlasting.

Als deze segementen of  pakketjes niet open gaan in de darmen, maar met de poep worden uitgescheiden kan een infectie met lintwormen bij ontlastingsonderzoek worden gemist. Immers de eitjes worden niet door de ontlasting gemengd. Dit is ons bekend en zorgt nogal eens voor verwarring.

Cyclus lintwormen bij honden

Er zijn meerdere lintwormsoorten die uw hond kunnen infecteren. Elke lintwormsoort heeft een eigen tussengastheer nodig. Een tussengastheer is een ander dier welke nodig voor is voor de lintworm om zich verder te kunnen ontwikkelen. Zonder de ontwikkelingsfase in de tussengastheer kan de lintworm niet volwassen worden. De eindgastheer van de lintworm, de hond, infecteert zich door de tussengastheer op te eten. Dipylidium caninum de meest voorkomende lintworm heeft de vlo als tussengastheer heeft, terwijl Taenia en Echinococcus lintwormen kleine knaagdieren (muis, rat, eekhoorn), konijnen of grote zoogdieren als schaap en rund als tussengastheer gebruiken.

Gevolgen lintwormen infectie

Lintworm infecties verlopen eigenlijk bijna altijd symptoomloos bij honden. In tegenstelling wat mensen vaak denken is ‘sleetje rijden’ geen symptoom van een worminfectie, maar eerder een gevolg van ontstoken of verstopte anaalzakkliertjes.

Lintwormsegementen op de ontlasting

Preventie

De beste manier om te voorkomen dat uw hond zich infecteert met een lintworm is door het vermijden van contact met tussengastheren die mogelijk besmet zijn. Omdat vlooien de tussengastheer zijn van de meest voorkomende lintworm, is goede vlooien bestrijding belangrijk. Indien u een lintworm besmetting vermoedt kunt u hier een ontlastingsonderzoek aanvragen. Wilt u niet laten onderzoeken maar meteen behandelen dan kunt u hier goede ontwormingsmiddelen bestellen tegen lintwormen.

Gevaar voor mens?

De vossenlintworm is ook gevaarlijk voor mensen. Hoewel de mens niet zo’n geschikte gastheer is kan de mens kan zich toevalligerwijze infecteren door het opnemen van eitjes, die zich op uitwerpselen, de vacht of in de omgeving van besmette eindgastheren bevinden. Het eten van wilde bosvruchten of zelf geplukte paddenstoelen, wordt beschreven als een manier waarop mensen zich kunnen infecteren. Als uw hier klikt krijgt u meer informatie over de vossenlintworm.

Enkele weetjes over lintwormen bij honden

  • De meeste lintworm infecties verlopen symptoomloos. Soms zien we lintworm segmentjes in de ontlasting of op plekken waar uw hond veel verblijft, behandel dan meteen
  • Honden kunnen lintworm infecties krijgen van vlooien, muizen en andere knaagdieren
  • Vlooienbestrijding is belangrijk in de preventie van lintworm infecties
  • Mensen raken zelden besmet met de hondenlintworm

Als u ook wilt weten of uw hond besmet is met lintwormen laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.