Lintwormen bij de kip

Er zijn meerdere soorten lintwormen bij kip die voor problemen kunnen zorgen. Lintworminfecties worden meer gezien bij extensief gehouden kippen en met name bij oudere dieren.

Alle lintwormen hebben een indirecte levenscyclus. Dat wil zeggen dat voor de complete cyclus ook een tussengastheer nodig is. In het geval van de grote lintwormen (Raillietina cesticillus) zijn de tussengastheren kleine kevertjes of vliegen. Bij kleine lintwormen (Davainea spp.) zijn dit slakjes. De kevertjes nemen de eitjes uit de mest op waarnaar de eitjes zich in de kever verder ontwikkelen.

Lintwormen bij de kip (Bron: Janssen Animal Health)
Eitje van een lintworm bij de kip (Bron: Janssen Animal Health)

De kevertjes worden opgepikt door kippen en de eitjes komen na vertering van het kevertje in de darmen van de kip vrij en groeien uit tot volwassen lintworm. Na 14 dagen worden alweer eitjes geproduceerd door de volwassen worm! Omdat de cyclus afhankelijk is van insecten en kevertjes is worden nieuwe lintworm infectie eigenlijk alleen maar aangetroffen in de zomer. De lintworm leeft in het darmlumen, waar de worm zich vasthaakt met de kop aan de darmwand. Lintwormen nemen passief voedsel op, en veroorzaken geen wondjes in de darmwand.

Bij ernstige infecties kunnen lintwormen verzwakking, vermagering, benauwdheid en sterfte veroorzaken.

Bestel hier een wormcheckkit