Spoelwormen bij honden

Spoelwormen bij honden zijn de meest voorkomende inwendige parasieten (maagdarmwormen) bij honden in Nederland.
Bijna alle honden raken ergens in hun leven wel een keer besmet met deze worm.
Honden kunnen zich op veel verschillende manieren infecteren. Door de vele infectieroutes zijn spoelworm infecties moeilijk te voorkomen.

Cyclus spoelwormen bij honden
 • Pups zijn vaak bij de geboorte al geïnfecteerd omdat de teef de infectie via de placenta kan doorgeven aan haar pups
 • Pups kunnen zich ook na de geboorte besmetten met spoelwormen door de opname van eitjes vanuit de omgeving of door de opname van infectieuze larfjes met de moedermelk
 • Honden kunnen zich ook infecteren door de opname van met spoelwormen geïnfecteerde knaagdieren als muis en rat
 • Als laatste kunnen honden zich infecteren door het oplikken van de eitjes uit de eigen vacht. De vacht kan met eitjes uit de omgeving bevuild raken.

Gevolgen van een infectie met spoelwormen bij honden

Volwassen spoelwormen leven in de darmen van de hond. Het is belangrijk om te weten dat slechts 3% van de honden in Nederland is geïnfecteerd met spoelwormen. Een spoelworminfectie verloopt bij de meeste honden  geheel symptoomloos.  Om te weten of uw hond besmet is met spoelworm, moet u de ontlasting laten onderzoeken.

Alleen bij ernstige infecties en dan van met name pups, zien we symptomen als gewichtsverlies, een doffe vacht en een opgeblazen buik. De hond kan gaan hoesten hoesten als de wormen tijdens hun trektocht in de longen komen. U kunt soms rondwormen in de ontlasting of in het braaksel vinden. Het zijn witte/lichtbruine wormen, tot wel 10 cm lengte.

Spoelwormen van honden & katten

Preventie

Omdat volwassen honden zich met name vanuit de omgeving infecteren, is het belangrijk om de leefomgeving van uw hond schoon te houden en de ontlasting regelmatig te verwijderen. Probeer verder te voorkomen dat uw hond (knaag)dieren opeet.
Om infecties die pups hebben opgelopen via de moedermelk, te bestrijden moeten puppies op 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd worden. Melkgevende moederdieren moeten tegelijkertijd met de puppies worden behandeld. Na 2 maanden leeftijd een maandelijkse preventieve behandeling of een maandelijks ontlastingsonderzoek totdat ze 6 maanden oud zijn. De ontlasting moet het eerste jaar minimaal 4 maal worden onderzocht. Bij volwassen dieren is het advies om de ontlasting minimaal 3 maal per jaar te laten onderzoeken. Goede ontwormingsmiddelen bestellen kunt u hier bestellen.

Gevaar voor mens?

Spoelwormen bij honden vormen een belangrijk gezondheidsrisico voor mensen. Infectie geschiedt met besmette aarde, en/of honden ontlasting. Er kan een ophoping plaats vinden van wormeitjes op plekken waar honden poepen. Kinderen zouden niet mogen spelen op honden uitlaatplekken. Degene die regelmatig contact heeft met de mogelijk besmette aarde moet handschoenen dragen of meteen zijn handen wassen.

Enkele weetjes over spoelwormen

 • Mannelijke wormen kunnen tot 9 cm worden, vrouwelijke wormen tot wel 17 cm
 • Een worm leeft gemiddeld 4 maanden
  Vrouwtjes produceren tot 200.000 eieren per dag
 • Bij een zware besmetting (>200 wormen) worden dagelijks tot 15 miljoen eitjes uitgescheiden
 • Onder optimale omstandigheden (25-30°C, 95% vocht) duurt het slechts 9 – 15 dagen voordat de eitjes een larve bevatten. In dit stadium zijn de eitjes besmettelijk voor anderen
 • Deze larven kunnen tot 3 jaar in de buitenwereld overleven en zijn goed bestand tegen ons klimaat en de meeste ontsmettings- en reinigingsmiddelen

Als u ook wilt weten of uw hond besmet is met spoelwormen laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.