Giardia bij katten

Giardia is een eencellige parasiet die in de darm van uw kat leeft en is dus geen worm. De parasiet infecteert katten van alle leeftijden, maar heeft een voorkeur voor kittens. Katten infecteren zich door opname van de parasiet bij het eten of doordat de parasiet wordt opgenomen tijdens het likken. Giardia kan ook met besmet water, of ander materiaal wat besmeurt is met Giardia parasieten, worden opgenomen.

Cyclus giardia hond

Wordt mijn kat ziek van een giardia infectie?

Veel katten zijn geïnfecteerd maar zijn er niet ziek van. Als dieren ziek worden is diarree vaak het belangrijkste symptoom. Soms moeten katten ook overgeven. Bij een chronische infectie kan Giardia gepaard gaan met vermageren, matige conditie en bij ernstige gevallen zelfs sterfte.

Preventie

Naast de algemene hygiene maatregelen, is schoon drinkwater van groot belang bij het voorkomen van Giardia infecties. U kunt de ontlasting van uw kat laten testen op Giardia. Als uw kat besmet is kan ze effectief behandeld worden. Om verder besmettingen te voorkomen, is het van belang, om de kattenbak dagelijks te verschonen en contact met ontlastingsresten van andere katten te voorkomen.

Gevaar voor mensen?

Giardia is een veel voorkomende oorzaak van diarree bij mensen. Katten kunnen de infecties overbrengen op mensen. Voorkom contact met kattenontlasting en draag bij het verwijderen handschoenen, of maak gebruik van een poepschepje. Als u zelf verdacht wordt van een Giardia infectie, is het van belang om ook uw kat te laten testen (en eventueel te behandelen). Besmetting van mens op dier komt voor. Het is echter waarschijnlijker dat mensen zich infecteren via andere mensen.

Diagnose

Bij VPL ‘Het Woud’ onderzoeken wij de ontlasting microscopisch op Giardia parasieten maar daarnaast gebruiken wij een test die op antigeen van de Giardia parasieten controleert. Wij onderzoeken alleen ontlasting van gezonde dieren of dieren met een geringe diarre. Dieren met diarree of andere symptomen verwijzen wij door naar de eigen dierenarts.

Giardia

Enkele weetjes over giardia

  • Infecties van giardia bij katten kunnen de oorzaak zijn van diarree, braken, gewichtsverlies en soms sterfte. Meestal verloopt de infectie zonder symptomen
  • Mensen zijn ook gevoelig voor giardia infecties. Maar zij krijgen de infectie vrijwel nooit van katten
  • Katten krijgen giardia infecties meestal door besmet water. Zorg daarvoor dat uw kat altijd schoon drink water tot zijn beschikking heeft
  • Houdt de omgeving van uw kat vrij van ontlastings(resten)
  • U kunt de ontlasting bij VPL Het Woud laten onderzoeken

Als u ook wilt weten of uw hond besmet is met Giardia laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.