Giardia bij honden

Giardia bij honden wordt veroorzaakt door de eencellige giardia parasiet die in de darm van uw hond leeft en is dus geen worm. De parasiet infecteert honden van alle leeftijden, maar heeft een voorkeur voor pups. Honden infecteren zich door opname van de parasiet met het voedsel of doordat de parasiet wordt opgenomen tijdens het likken van de vacht. Giardia kan ook met besmet water, of ander materiaal wat besmeurt is met hondenpoep, worden opgenomen.

Cyclus giardia hond

Wordt mijn hond ziek van een giardia infectie?

Infecties van giardia bij honden zijn vaak zonder symptomen en honden zijn niet ziek.  Als dieren toch ziek worden is diarree vaak het belangrijkste symptoom. Soms moeten honden ook overgeven. Bij een chronische infectie kan giardia gepaard gaan met vermageren, matige conditie en bij ernstige gevallen zelfs sterfte.

Preventie

Naast de algemene hygiëne maatregelen, is schoon drinkwater van groot belang bij het voorkomen van Giardia infecties. U kunt de ontlasting van uw hond bij ons laten testen op Giardia. Als uw hond besmet is kan ze effectief behandeld worden. Om verder besmettingen te voorkomen, is het van belang, om de poep van uw hond tijdens het uitlaten te verwijderen en af te voeren.

Gevaar voor mensen?

Giardia is een veel voorkomende oorzaak van diarree bij mensen. Honden kunnen de infecties overbrengen op mensen. Voorkom contact met hondenontlasting en draag bij het opruimen van ontlasting handschoenen, of maak gebruik van een poepschepje. Als u zelf verdacht wordt van een giardia infectie, is het van belang om ook uw dier te laten testen (en eventueel te behandelen). Besmetting van mens op dier komt voor. Het is echter waarschijnlijker dat mensen zich infecteren via andere mensen.

Diagnose

Bij VPL ,Het Woud’ onderzoeken wij de ontlasting, afhankelijk welke test u besteld, microscopisch op Giardia parasieten maar ook gebruiken wij een test die op antigeen van de Giardia parasieten controleert. Wij onderzoeken alleen ontlasting van gezonde dieren of dieren met een geringe diarree. Dieren met diarree of andere symptomen verwijzen wij door naar de eigen dierenarts. U kunt het ontlastingsonderzoek voor Giardia hier aanvragen.

Giardia infectie kunnen ook aanwezig zijn zonder symptomen.

Giardia

Enkele weetjes over giardia

  • Infecties van giardia bij honden kunnen de oorzaak zijn van diarree, braken, gewichtsverlies en soms sterfte. Meestal verloopt de infectie zonder symptomen
  • Mensen zijn ook gevoelig voor giardia infecties. Maar zij krijgen de infectie vrijwel nooit van honden
  • Infecties van giardia bij honden komen meestal door besmet water. Zorg daarvoor dat uw hond altijd schoon drink water tot zijn beschikking heeft
  • Houdt de omgeving van uw hond vrij van ontlastings(resten)

Als u ook wilt weten of uw hond besmet is met Giardia laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.