Giardia bij honden

Giardia bij honden wordt veroorzaakt door de eencellige Giardia parasiet die in de darm van uw hond leeft en is dus geen worm. De parasiet infecteert honden van alle leeftijden, maar treffen we vaker aan bij pups. Honden infecteren zich door opname van de cysten (overlevingsstadia in de buitenwereld) van deze parasiet met het voedsel of doordat de cysten wordt opgenomen tijdens het likken van de vacht. Giardia kan juist ook met besmet water, of ander materiaal wat besmeurt is met hondenpoep, worden opgenomen.

Cyclus giardia hond

Wordt mijn hond ziek van een giardia infectie?

Infecties van Giardia bij honden zijn vaak zonder symptomen en honden zijn dan niet ziek maar wel drager bijvoorbeeld. Als dieren toch ziek worden is diarree/wisselende stevigheid en typisch ruikende ontlasting vaak het belangrijkste symptoom. Soms moeten honden ook overgeven. Bij een chronische infectie kan Giardia gepaard gaan met vermageren en een matige conditie.

Preventie

Naast de algemene hygiëne maatregelen, is schoon drinkwater van groot belang bij het voorkomen van Giardia infecties. Om verder besmettingen te voorkomen, is het van belang, om de poep van uw hond tijdens het uitlaten op te ruimen en in een vuilnisbak te gooien

Gevaar voor mensen?

Besmetting van mens op dier komt voor. Het is echter waarschijnlijker dat mensen zich infecteren via andere mensen.

Diagnose

Bij VPL ,Het Woud’ onderzoeken wij de ontlasting, afhankelijk welke test u besteld, microscopisch op Giardia parasieten maar ook gebruiken wij een test die op antigeen van de Giardia parasieten controleert. Wij onderzoeken alleen ontlasting van gezonde dieren of dieren met een geringe diarree. Dieren met diarree of andere symptomen verwijzen wij door naar de eigen dierenarts. U kunt het ontlastingsonderzoek voor Giardia hier aanvragen.

Op de afbeelding hiernaast ziet u een microscopisch beeld van Giardia.

Giardia infecties kunnen ook aanwezig zijn zonder symptomen.

Giardia

Enkele weetjes over giardia

  • Infecties van Giardia bij honden kunnen de oorzaak zijn van diarree, braken en gewichtsverlies. Meestal verloopt de infectie zonder symptomen
  • Mensen zijn ook gevoelig voor Giardia infecties. Maar zij krijgen de infectie vrijwel nooit van honden
  • Infecties van Giardia bij honden komen meestal door opname van met cysten besmet water. Zorg daarom dat uw hond altijd schoon drink water tot zijn beschikking heeft.
  • Houdt de omgeving van uw hond vrij van ontlastings(resten)

Als u ook wilt weten of uw hond besmet is met Giardia laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.