Longworm

Bij een longworm infectie zijn de longen en diepere luchtwegen geïnfecteerd met de paardenlongworm Dictyocaulus arnfieldi. Bij paarden gaat de infectie gepaard met veel hoesten. De diagnose wordt vaak gemist.

Ezels hebben vaak weinig klinische klachten van een longworm infectie, maar zijn vaak wel de bron van een weide-infectie voor paarden. Paarden die samen met ezels weiden, of de weides na ezels begrazen hebben een verhoogde kans op een longworminfectie.

Levenscyclus

Volwassen vrouwelijke wormen in de longen van een ezel leggen eitjes, waar larfjes uitkomen die  de ezel ophoest vervolgens doorslikt en die met de mest op het weiland komen. Na enkele dagen zijn de larfjes infectieus voor de gastheer. De larfjes sterven af door droogte en/of koude.

De ernst van de klachten is afhankelijk van het aantal larfjes dat is opgenomen door een paard.  Eenmaal geïnfecteerd ontwikkelen paarden snel immuniteit tegen volgende infecties. Paarden kunnen wel latent geïnfecteerd zijn waarbij continue zeer kleine aantallen larfjes met hun mest worden uitgescheiden.
Bij paarden die voor meer dan een jaar niet zijn blootgesteld aan infectie,  verdwijnt de immuniteit en de dieren zijn weer volkomen gevoelig.

Longwormen in luchtwegen (foto. H.Ploeger, Fac. Dierg. Utrecht)

Symptomen

De klinische symptomen van een longworminfectie kunnen variëren van regelmatig hoesten met een lichte verhoogde ademhaling tot dieren die verstikken door een ophoping van larven en slijm in de luchtwegen.

Diagnose

Op grond van klinische symptomen de voorgaande beweiding en het vinden van larfjes in de mest kan de dierenarts de diagnose stellen. Helaas zijn bij paarden larfjes niet altijd zichtbaar in de mest. Bij ezels daarentegen zien wij  bij een infectie vrijwel altijd larfjes aangetroffen in de mest.
Wij onderzoeken de mest met de Baermann methode waarbij larfjes zelf uit de mest migreren.

Behandeling

De behandeling van longworm is niet erg lastig. Zowel producten met ivermectine of moxidectine zijn effectief. Om verder besmetting van de weides te voorkomen, is het belangrijk om dieren op stal te zetten. Als dieren veel hoesten, koorts hebben of benauwd zijn is het zaak de dierenarts erbij te roepen.  Infecties bij paarden zijn in principe te voorkomen door paarden niet samen met ezels te laten grazen.