Spoelworm bij de kat

Spoelwormen bij de kat zijn de meest voorkomende inwendige parasieten. Vrijwel alle katten raken tijdens hun leven wel eens besmet met spoelwormen, meestal gebeurt dit als kitten. Omdat katten zich op verschillende manieren kunnen besmetten, is besmetting van spoelworm bij de kat uiteindelijke zeer lastig te voorkomen.

Katten kunnen zich infecteren

  1. met geïnfecteerde wormeitjes vanuit de directe omgeving, of
  2. door het opeten van besmette tussengastheren (knaagdieren)
  3. kittens kunnen zich daarnaast besmetten door besmette moedermelk.
Cyclus spoelworm kat

Gevolgen spoelwormen infectie

Volwassen spoelwormen leven in de darmen van een kat. De meeste katten vertonen geen symptomen van een infectie. Bij zware infecties zullen de katten gewicht verliezen, ze hebben dan een doffe vacht, en soms een opgezette buik. Soms kunt u spoelwormen zien in de ontlasting of braaksel van uw kat. De wormen zijn wit- licht bruin van kleur en tot 10 cm lang. Om te weten of uw kat is besmet met spoelwormen, zal onderzoek van de ontlasting moeten worden uitgevoerd.

Spoelwormen van honden & katten

Preventie

Omdat uw kat zich op verschillende manieren kan besmetten, is het essentieel dat de leefomgeving van uw kat schoon wordt gehouden (verschonen van de kattenbak) en indien mogelijk moet worden voorkomen dat uw kat knaagdieren eet die mogelijk besmet zijn. Kittens moeten in de derde tot negende levensweek elke 2 weken worden behandeld tegen rondwormen. Gevolg door een maandelijks ontlastingsonderzoek of behandeling tot 6 maanden leeftijd. Daarnaast wordt geadviseerd om 3 – 4 maal ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren gedurende het eerste levensjaar. Bij volwassen dieren 3-4 maal per jaar. Zogende poezen moeten elke maand een behandeling krijgen, gelijk met de kittens. Omdat spoelwormen op verschillende manieren uw kat kunnen infecteren, is het belangrijk om de leefomgeving van uw kat schoon te houden en de ontlasting regelmatig te verwijderen.
Als u geen ontlastingsonderzoek wilt laten uitvoeren maar meteen wilt behandelen kunt u de benodigde wormmiddelen gewoon bij VPL ‘Het Woud’ bestellen.

Gevaar voor mens?

Katten spoelwormen zijn ook gevaarlijk voor mensen. Mensen kunnen zich infecteren door contact met besmette aarde of kattenontlasting. Op plekken waar katten hun ontlasting doen kunnen zich grote aantallen infectieuze stadia ophopen. Kinderen moeten niet spelen op die plekken welke katten regelmatig gebruiken als kattenbak. Personen die in contact zijn geweest met mogelijk besmette aarde moeten hierna onmiddellijk hun handen wassen, of (tuin)handschoenen dragen.

Enkele weetjes over spoelwormen

  • Katten infecteren zich door besmette aarde, of door het eten van geïnfecteerde prooidieren
  • Mensen kunnen zich infecteren met katten spoelwormen door besmette aarde of door voorwerpen die besmeurt zijn met katten ontlasting
  • Als uw kat mager wordt, een dikke buik of een doffe vacht heeft is het mogeljk dat uw kat een spoelworm infectie heeft
  • De meeste katten raken wel een keer besmet met spoelwormen in hun leven. Dit gaat meestal zonder symptomen
  • Spoelworm larfjes kunnen meer dan 2 jaar in de buitenwereld overleven en zijn ongevoelig zijn voor droogte warmte, koude en voor de meeste ontsmettings- en reinigingsmiddelen.

Als u ook wilt weten of uw kat besmet is met spoelwormen laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.