Leverbotonderzoek

In Nederland wordt steeds vaker leverbot bij paarden geconstateerd. De diagnose is niet eenvoudig, daar leverbot parasieten in paarden maar weinig eitjes produceren. De gewone test op maagdarmworm eitjes is niet gevoelig genoeg en infecties worden dan ook vaak gemist. Voor het leverbotonderzoek gebruiken wij daarom de aangepast Dorsman methode waarbij een flinke hoeveelheid mest wordt gebruikt om de relatief grote leverbot eitjes uit te zeven. Omdat leverbot infecties vrijwel altijd worden gezien bij paarden met maagdarmwormen, combineren wij het onderzoek op leverbot altijd met een normaal onderzoek op maagdarmwormen met de McMastermethode. Bent u ook geïnteresseerd om een leverbot mestonderzoek bij uw paard uit te laten voeren? Bestel dan nu uw wormcheckkit!!

Bij de uitslag van het leverbotonderzoek staat geen getal maar een plusje of een minnetje. Bij het leverbot onderzoek met de gemodificeerde Dorsman methode wordt bepaald of een paard infectie heeft of niet. Er staat dus geen getal.

Leverbotonderzoek

Leverboteitje in mestmonster

Uitslag van het onderzoek

Bij de uitslag van het leverbotonderzoek staat geen getal maar een plusje of een minnetje. Bij het leverbot onderzoek met de gemodificeerde Dorsman methode wordt bepaald of een paard een leverbotinfectie heeft of niet. Er staat dus geen getal.  Dus ook vinden we maar 1 leverboteitje dan geven wij het advies om te behandelen. Deze behandeling moet altijd door een dierenarts plaats vinden, wij geven daarom ook geen advies over middelen dosering enz.