Wormen bij katten

Onder Nederlandse omstandigheden zijn bij de kat zijn slechts een beperkt aantal maagdarmwormen van belang. De belangrijkste is de spoelworm die als volwassen worm in de darmen van uw kat verblijft. Daarnaast zijn van belang de haakworm en de lintworm.

Er zijn ook wormen die een voorkeur voor andere organen hebben. Zo komt in grote delen van Zuid-Europa de hartworm voor. De volwassen wormen verblijft in het hart en in de grote vaten van het hart. Alhoewel de infectie minder vaak bij katten voorkomt dan bij honden zijn de symptomen bij katten ernstiger. De hartworm wordt af en toe gevonden bij honden die in Zuid-Europa zijn geweest. Er zijn ook wormen die een voorkeur voor de longen van katten hebben. Gelukkig zijn ook deze (long)wormen zeldzaam bij Nederlandse katten.

Kittens vaak wormen
Belang en voorkomen van wormen bij Nederlandse katten
WormensoortKittensJonge kattenDrachtige poezenVolwassen katten
Spoelworm+++++++++
Haakworm++++++
Lintworm++++++++

Naast de echte wormen zijn er ook nog ééncellige parasieten die een probleem bij uw kat kunnen veroorzaken. De bekendste is de parasiet die toxoplasmose veroorzaakt. Daarnaast zijn er coccidieën die coccidiose veroorzaken, bij met name kitten, en giardia cystes die Giardia kunnen veroorzaken

Als u ook wilt weten of uw kat besmet is met wormen laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren.