Lintwormen bij katten

Lintwormen zijn lange platte wormen die zichzelf aan de darmwand bevestigen middels zuignapjes. Een lintworm bestaat uit meerdere onderdelen, ook wel segmenten genoemd. Lintwormen bij katten kunnen soms met het blote oog worden waargenomen. In de ontlasting van de kat worden dan kleine witte ‘wormpjes’ (dit zijn segmenten) ter grootte van een rijstkorrel gezien. Deze segmentjes kunt u aantreffen op plekken waar de kat veel ligt, aan het achterlijf van de kat zelf, of gewoon in de ontlasting.

Cyclus lintworm kat

Er zijn meerdere soorten lintwormen bij katten bekend. Elk met zijn levenscyclus en zijn eigen (tussen) gastheer. Net als bij honden is de vlo voor sommige katten lintwormen de tussengastheer. Andere mogelijke tussengastheren zijn muizen en eekhoorns.

Lintwormsegementen op de ontlasting

Gevolgen lintwormen infectie

Lintworm infecties zijn bijna altijd symptoomloos. Het meest voorkomende symptoom is jeuk rond de anus.

Preventie

Probeer te voorkomen dat uw kat in contact komt met mogelijke tussengastheren van de lintworm, en dat ieder geval wordt voorkomen dat deze tussengastheren worden opgegeten. Omdat vlooien ook tussengastheren zijn is een goede vlooiencontrole van groot belang. Indien uw een lintworm besmetting vermoedt kunt u hier ontlastingsonderzoek aanvragen.

Gevaar voor mens?

Er zijn lintwormen die ernstige ziekte kunnen veroorzaken bij mensen. Gelukkig komen deze lintwormen (Echinococcus soorten) door strikte hygiënische maatregelen (bijna) niet meer voor in Nederland.
De vossenlintworm, die soms ook bij katten, maar meestal bij wilde vossen, wordt aangetroffen is zeer gevaarlijk voor mensen. Alhoewel de mens niet zo’n geschikte gastheer is kan de mens kan zich toevalligerwijze infecteren door het opname van eitjes. De eitjes kunnen zich bevinden op uitwerpselen, de vacht of in de omgeving van besmette eindgastheren bevinden. Het nuttigen van wilde bosvruchten of zelfs geplukte paddenstoelen, wordt beschreven als een manier waarop mensen zich kunnen infecteren. Als uw hier klikt krijgt u meer informatie over de vossenlintworm.

Enkele weetjes over lintwormen

  • De meeste lintworm infecties verlopen symptoomloos bij katten
  • Katten krijgen lintwormen van vlooien, muizen of andere knaagdieren
  • Vlooien bestrijding is belangrijk om uw kat lintworm vrij te houden
  • Wilt u de ontlasting niet laten onderzoeken behandel dan 4 keer per jaar. Goede ontwormingsmiddelen kunt u bij VPL ‘Het Woud’ bestellen
  • Mensen infecteren zich zelden met katten lintwormen.

Als u ook wilt weten of uw hond besmet is met lintwormen laat dan nu een onderzoek van de ontlasting uitvoeren. Bestel een Wormcheckkit.