Toxoplasmose bij katten

Soms zijn katten geïnfecteerd met toxoplasma parasieten. Toxoplasma gondii is een ééncellige parasiet. In zijn meest eenvoudige vorm lijkt zo’n toxoplasma infectie sterkt op die van een coccidia infectie. De kat infecteert zich door het inslikken van zogenaamde cystes vanuit de omgeving. Vanuit de cystes ontstaan volwassen parasietjes die in de darmwand van de kat verblijven en vervolgens grote aantallen cystes produceren die met de ontlasting worden uitgescheiden.

De levenscyclus

Katten kunnen zich ook infecteren door het eten van prooidieren. De prooidieren (vogels, knaagdieren etc.) infecteren zich, en de toxoplasma parasietjes overleven als cystes in de verschillende organen. Als de kat nu zo’n toxoplasma drager opeet wordt de kat geïnfecteerd.

Het grootste gevaar van toxoplasma is dat mensen zich makkelijk kunnen infecteren met de cystes die zich in het milieu bevinden; besmette tuinaarde, kattenbak enz.

Gevolgen

De meeste katten die zich infecteren met de toxoplasma parasiet vertonen geen symptomen. Soms zien we diarree of anderszins zachte ontlasting. Als een kat algehele toxoplasmose ontwikkeld, is de kat erg ziek en zijn de darmen, lever, longen en het zenuwstelsel aangetast. Soms ontwikkelen katten oogafwijkingen.

Preventie

De belangrijkste maatregel is het veelvuldig verwijderen van de ontlasting op die plekken waar uw kat zijn behoefte doet en/of het regelmatig verschonen van de kattenbak. Draag wel handschoenen ivm mogelijke infecties van uzelf.

Gevaar voor de mens?

Mensen kunnen zich makkelijk infecteren met Toxoplasma gondii, en dan ernstig ziek worden. Ongeveer de helft van de Nederlanders is ooit geïnfecteerd geweest met de toxoplasma parasiet. Na infectie, die meestal griepachtige verschijnselen geeft, blijft de parasiet als cyste achter in verschillende organen van het lichaam (z.g. rustfase of latente toxoplasma infectie). Dit geeft geen problemen zolang de afweer goed functioneert. Bij mensen met een verminderde of gestoorde afweer, zoals bij HIV-geïnfecteerden het geval is, kan deze parasiet echter wel problemen geven, doordat de parasiet zich geweldig gaat vermeerderen. Een andere risico groep zijn zwangere vrouwen. Een toxoplasma infectie kan serieuze gevolgen hebben voor de zich ontwikkelende baby, als de moeder zich gedurende de zwangerschap infecteert. Toxoplasmosis in de baby of later in het kind manifesteert zich als algemeen ziekte, een oogafwijking of kan symptoomloos verlopen.

Enkele weetjes over toxoplasmose

  • Toxoplasma infecties kunnen zeer gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en voor mensen met een verlaagde weerstand
  • Katten met toxoplasmose hebben meestal geen ziektesymptomen. Soms zien we diarree of zachte ontlasting
  • Heel soms kunnen katten zeer ziek worden van toxoplasma infecties
  • Houdt de omgeving en de kattenbak vrij van ontlasting(sresten), en laat uw kat geen prooidieren opeten