Gaapwormen bij de kip

Volwassen gaapwormen (Syngamus trachea) zitten in de luchtpijp van vogels, waar ze bloed en lymfevocht opnemen. Mannetjes en vrouwtjes zitten met de geslachtsorganen aan elkaar vast geklonken. En we zien de wormen bij sectie als een letter Y. Als men probeert de wormen te scheiden, scheur je ze kapot. Eitjes worden opgehoest door de vogels, doorgeslikt en komen met de mest naar buiten. Binnen 2 – 3 weken ontwikkelen zich infectieuse larfjes uit de eitjes. De larfjes worden opgenomen door kevertjes, regenwormen en slakken. In regenwormen kunnen de larfjes meer dan 3 jaar overleven.

Gaapwormei (Bron: Janssen Animal Health)
Gaapworm (Bron: Janssen Animal Health)

Na opname van de tussengastheer kruipt de larve door de longen naar de luchtpijp waar deze ontwikkelt binnen 2 – 3 weken tot een nieuwe volwassen wormen die eitjes legt.

Aanwezigheid van de wormen veroorzaakt een gedeeltelijke verstopping van de luchtpijp met benauwdheid tot gevolg. Vooral fazanten zijn gevoelig voor deze wormen en een verhoogde uitval tot 10 – 20% kunnen we zien. Het schoon en droog houden van de leefomgeving is van groot belang in de preventie.

Bij lichte infectie verdwijnen de wormen na verloop van tijd. Infectie zien we vooral bij jonge dieren. Volwassen dieren bouwen weerstand op.

Bestel hier een wormcheckkit