Er zijn verschillende situaties waarin een wormeitelling essentieële informatie oplevert met betrekking tot de wormbesmetting van uw paard. Enkele voorbeelden:

  • Reguliere wormeitelling.  Een wormeitelling, welke regelmatig door het jaar heen wordt uitgevoerd en/of net voordat u een wormkuur zou geven, vertelt u hoe goed uw ontwormingsprogramma werkt.  Onderzoek in Nederland, maar ook in andere Europese landen toont aan dat meer dan 50% van de paarden een lage wormeitelling heeft en daarom niet behandelt hoeft te worden.  U zult niet alleen minder ontwormingskuren gebruiken, tevens zal het risico op de ontwikkeling van tegen wormmiddelen op uw stal sterk worden verminderd.
  • In elke groep paarden zijn er een beperkt aantal dieren die grote hoeveelheden wormeitjes uitscheiden, terwijl het merendeel van de dieren slechts weinig of geen eitjes uitscheiden.  Het blijkt dat dieren met een hoge wormuitscheiding (een hoge wormeitelling) een bron van infectie zijn voor andere paarden in de groep. Het is van belang dat we weten welke paarden dit zijn, en dat alleen deze dieren behandeld worden.
  • Een nieuw paard kan gaan bijdragen aan de besmetting van de weide. De hoogte van de worminfectie van het paard, maar ook hoe dit paard met worminfectie omgaat zijn immers onbekend. Op veel plekken zoals maneges en dekstations worden paarden daarom ontwormd vòòrdat ze op stal komen. In de praktijk blijkt echter dat tenminste één op de drie paarden bij aankomst nog steeds wormeitjes uitscheidt. Een van de oorzaken kan zijn dat deze wormeitjes afkomstig zijn van resistente wormen. Het is daarom verstandig om bij nieuw aangevoerde dieren een wormeitelling uit te voeren. Indien u de geschiedenis van het dier niet kent of dat er mogelijk resistente wormen aanwezig zijn adviseren wij een worm ei reductie test. Vraag ook aan de vorige eigenaar wanneer en met welk middel het dier ontwormd is.
  • Jonge paarden zijn het meest gevoelig voor wormen. Ze hebben niet de weerstand (immuniteit) opgebouwd van volwassen paarden. Door het dier alleen dan te ontwormen als het echt nodig is (op basis van een wormeitelling!) houdt u het dier goed beschermd, maar geeft u het dier ook de gelegenheid immuniteit op te bouwen.

Category: FAQ paarden

← FAQS