Oormijten

Oormijten zijn zeer klein en leven in de uitwendige gehoorgang en zijn nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Bij een infectie zien we vaak zwarte korreltjes, sterk gelijkend op gemalen koffie. Oormijtjes kunnen zich zeer snel vermenigvuldigen.

Gevolgen

Oormijt infecties manifesteren zich vrijwel altijd doordat de hond vaak zijn kop schud en aan zijn oren krabt. Het oor is rood en ontstoken. Soms doen ook andere huiddelen van de hond mee in de infectie.

Preventie

Oormijtjes kunnen zich zeer snel vermenigvuldigen. Het is daarom belangrijk dat uw de oren van hond controleert als het dier zich vaak krabt of met z’n kop schudt. Oormijtjes worden makkelijk overgebracht van de een op de andere hond (en kat)! U moet daarom regelmatig uw hond controleren op de aanwezigheid van oormijtjes.

Behandeling

Er zijn meerdere producten beschikbaar om oormijt infecties te behandelen. Doordat de infectie zo makkelijk wordt overgedragen van het ene op het andere dier, zullen alle aanwezige honden en katten in het huishouden moeten worden behandeld.

Oormijt bij hond (http://www.bullwrinkle.com ©)

Problemen bij mensen?

Oormijten worden niet als een risico voor mensen beschouwd

Enkele weetjes over oormijten

  • Oormijt infecties zien we vaak als zwarte vuiltjes (gemalen koffie)
  • Als uw hond vaak de kop schudt, de oren krabt, of de oren zijn rood en ontstoken, dan kan uw hond met oormijtjes zijn geïnfecteerd
  • Oormijtjes worden van de een op de andere hond overgebracht
  • Oormijt infecties zijn goed te behandelen

FIlmpjes over oormijten in de gehoorgang