Oormijten

Oormijten bij katten zijn zeer klein en leven aan de oppervlakte van de uitwendige gehoorgang en zijn nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Bij een infectie zien we vaak zwarte korreltjes sterk gelijkend op gemalen koffie. Oormijtjes kunnen zich zeer snel vermenigvuldigen

Gevolgen

Oormijten bij katten manifesteren zich vrijwel altijd doordat de kat vaak zijn kop schud en aan zijn oren krabt. Het oor is rood en ontstoken, en soms doen ook andere huiddelen van de kat mee in de infectie.

Cyclus oormijt kat

Preventie

Juist voordat een mijtinfectie zich klinisch manifesteert, vermenigvuldigd het oormijtje zich zeer snel. Het is daarom belangrijk dat u de oren van uw kat controleert als het dier zich vaak krabt of met z’n kopje schudt. Oormijtjes worden overgebracht van de een op de andere kat. Katten moeten daarom regelmatig worden gecontroleerd door uwzelf en tijdens een consult door de dierenarts op de aanwezigheid van oormijtjes.

Behandeling

Er zijn meerdere producten beschikbaar om een oormijt infectie te behandelen. Doordat de infectie zo makkelijk wordt overgedragen van het ene op het andere dier, zullen alle aanwezige honden en katten in het huishouden moeten worden behandeld.

Problemen bij mensen?

Oormijten worden niet als een risico voor mensen beschouwd

FIlmpjes over oormijten in de gehoorgang

Enkele weetjes over oormijten

  • Oormijt infecties zien we vaak als zwarte vuiltjes (gemalen koffie)
  • Als uw kat vaak de kop schudt, de oren krabt, of de oren zijn rood en ontstoken, dan kan uw kat met oormijtjes zijn geïnfecteerd
  • Oormijtjes worden van de een op de andere kat en/of hond overgebracht
  • Oormijtinfecties zijn goed te behandelen