Cheyletiella bij uw kat

Cheyletiella infecties gaan gepaard met zeer veel schilfer vorming en is zeer besmettelijk voor katten, en iets mindere mate voor honden en konijnen. Met name jonge kittens en katten die veel contact hebben met andere katten zijn het meest gevoelig.

Gevolgen

Grote hoeveelheden huidschilfers is het meest voorkomend symptoom. Geïnfecteerde katten kunnen gedragsveranderingen vertonen zoals extra veel wassen. De irritatie van de huid is over het algemeen beperkt, en de infectie gaat meestal niet gepaard met jeuk. Het zijn met name langharige katten die drager van de infectie zijn.

Preventie

Het vermijden van contacten met mogelijk geïnfecteerde katten is de belangrijkste preventie maatregel die u kunt nemen. Vooral kennel-katten en langharige katten als perzen, zijn potentieel gevaarlijk.

Behandeling

Cheyletiella is niet lastig te behandelen. De infectie kan met tabletten (Stronghold) of met sprays en shampoos worden aangepakt. Om herinfectie te voorkomen is het wel van belang om ook de omgeving te behandelen.

Problemen bij mensen?

Cheyletiella is niet besmettelijk voor mensen.

Enkele weetjes over schurft

  • Demodicosis wordt veroorzaakt door een microscopisch klein mijtje
  • Demodicosis veroorzaakt vaak kale plekken, beginnend op de kop naar achteren verlopend
  • Gezonde honden, hebben vrijwel nooit demodicosis. Bevorder de natuurlijke weerstand van uw hond en houd de omgeving van de hond schoon
  • Uw dierenarts kan de diagnose stellen en een behandeling inzetten