Schurft bij de hond

Schurft bij de hond wordt veroorzaakt door de schurftmijt Sarcoptes scabie, is een zeer besmettelijke honden parasiet. De mijtjes graven gangen in de huid en veroorzaken hierbij zeer veel jeuk. Door zowel de beschadigingen ontstaan door de mijtjes, als door het veelvuldig krabben, gaat schurft bij de hond vaak gepaard met veel korstvorming en verlies van haar op de aangedane gebieden. De schurft mijt zien we het hele jaar door, en bij alle honden van alle rassen en alle leeftijden. Gelukkig komen schurftinfecties niet vaak meer voor bij honden in Nederland.

Gevolgen

De schurftmijt veroorzaakt zeer veel jeuk, en de hond krabt zich zeer veel en verliest op de aangetaste plekken het haar. Voorkeursplekken zijn: elleboog, hakken, buik en borst. Het is zeer lastig om de mijtjes te vinden bij een afkrabsel, en vaak wordt de diagnose gesteld aan de hand van de symptomen en door het uitsluiten van andere infecties. Als u een schurft infectie vermoed is het belangrijk om contact met uw dierenarts op te nemen, die een effectieve therapie kan voorschrijven.

hond met schurft

Preventie

Zorg dat algemene gezondheids toestand van uw hond goed is. Schurft wordt vaak gezien bij verzwakte, verwaarloosde dieren. Straathonden, kennelhonden en honden die veel contact hebben met andere honden lopen het meeste gevaar, daar de infectie van de een op de andere hond wordt overgebracht.

Behandeling

Er zijn meerdere producten beschikbaar om een schurft infectie te behandelen. Doordat de infectie zo makkelijk wordt overgedragen van het ene op het andere dier, zullen alle aanwezige honden moeten worden behandeld.

Problemen bij mensen?

Schurft is een zoonosis (kan worden overgebracht van dier op mens). Eigenaren die intensief contact hebben met hun huisdier kunnen gemakkelijk de infectie overnemen. Echter de mijt heeft wel een voorkeur voor de hond. Daarom als de hond wordt behandeld verdwijnt de jeuk meestal vanzelf bij de eigenaar

Enkele weetjes over schurft

  • Heeft u hond erge jeuk, die gepaard gaat met korsten en haarverlies dat heeft ze mogelijk schurft
  • Schurft wordt veroorzaakt door klein mijtjes welke tunnels in de huid graven
  • U kunt schurft voorkomen, door de natuurlijke afweer te bevorderen en kontakt met mogelijk geïnfecteerde honden te vermijden
  • De schurftmijt kan ook mensen infecteren maar de infectie verdwijnt vaak nadat de hond is behandeld