De kippenvlo

Ook kippen kunnen vlooien krijgen! Het is een andere soort dan de vlo die bij honden en katten voor zoveel overlast zorgt. De kippenvlo is een zijdelings afgeplatte parasiet met sterke achterpoten die zich makkelijk verplaatst van de ene naar de andere gastheer. Door het harde pantser is de vlo voor de gastheer lastig te doden middels krabben of pikken. Kippenvlooien zijn met het blote oog goed zichtbaar.

Kippen met vlooien zijn onrustig van de jeuk, en kunnen kale plekken hebben van het schuren en krabben. De vlo is een bloedzuiger en bij een chronische infecties kunnen de lellen en kammen bleek worden door het bloedverlies. De vlo legt eitjes in de omgeving, de larfjes die uit de eitje kruipen voeden zich met met veer- en huidschilfertjes op de bodem van het hok of in de legnesten. Na verpopping ontstaat weer een volwassen vlo. De grootste problemen worden gezien in de zomer.

Kippenvlo

Net als bij de kattenvlo is het grootste gedeelte van de vlopopulatie niet op de kip maar in de omgeving. Bestrijding moet zich daarom richten zowel op de kippen zelf als op de omgeving. De kippen kunnen worden behandeld met een insecten poeder of spray. De verblijven moet worden schoongemaakt waarbij zoveel mogelijk vlooieneitjes en larven worden verwijderd daarna kunnen de hokken worden ontsmet met een goed gekeurd ontsmettingmiddel. Let bij het schoonmaken vooral op de reten en kieren in het nachthok. Maak de zitstokken goed schoon en breng nieuw strooisel aan.