Paardenweides in de winter

Bevroren weide

 

Wat we vaak horen van onze klanten opvangen is dat de vorst de wormen op de weide zou doden, en dat de weides na een strenge winter veilig zouden zijn.  Helaas is dit niet helemaal waar.  Worminfecties makkelijk de winter

De meeste larven en eitjes overleven makkelijk een vorst periode in de toplaag van de grond.  Tijdens een koude periode kunnen larfjes tot wel 6 maanden overleven, terwijl tijdens droge zomermaanden larfjes binnen enkele weken kunnen afsterven.

Wat er wel gebeurt tijdens de winter is dat de gemiddelde buiten temperatuur zo laag wordt dat ontwikkeling van eitjes tot larfjes tot stilstand komt en aanwezige infectieuze larfjes in een soort winterslaap geraken. Paarden die op deze weides grazen infecteren zich niet of nauwelijks in de winter.

Bij het stijgen van de temperatuur zullen larfjes uit de eitjes komen en zich ontwikkelen en infectieuze larfjes zullen weer naar de toppen van de grassprieten kruipen. Een weide die veilig was in de winter wordt weer gevaarlijk in het voorjaar.

Voor meer tips over weide lees verder op de pagina weidemanagement